FLIKE- a szabadság szárnyain (rotorjain)


T.Thomas (20éves) - 4 éve

Szabadság, ha az ember meghallja, ezt a szót általában a repülésre asszociál, és így van ez fordítva is. Egy magyar fejlesztőcsapat, akik a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. alkalmazásában állnak, nem csak asszociáltak, hanem túl is szárnyalták a képzelet határát, és megalkották a FLIKE-ot.

Miért is FLIKE? Nos, ha utánaolvasunk az interneten több variációt is találhatunk. Van olyan forrás, ami az angol Freedom (szabadság) és Like (tetszik) szavaknak tulajdonítja a név eredetét, és találunk kicsit konzervatívabb változatot is, ami meg is magyarázza a találmány lényegét, ez pedig a Fly(repül) és Bike(bicikli) szavak kombinációja. Tehát röviden, a FLIKE egy repülő bicikli.

Most mindenki azt gondolhatja, hogy óh, ilyen csak a sci-fikben vagy a tündérmesékben van vagy, ha mégis létezik, úgyse lenne rá pénze. Pedig ez nem így van. A fejlesztőcsapat úgy alkotta meg a FLIKE-ot, hogy annak előállítása olcsó legyen. Az olcsó összetétele mellett teljes mértékben környezetbarát, ugyanis a meghajtása elektromos, tehát semmilyen üzemanyag nem kell az üzemeléséhez.

Képzeljük csak el egy átlagos napunk, ahogy iskolába, munkába vagy épp bevásárolni tartunk, de hatalmas dugóval találjuk szembe magunkat. Ez a nehéz helyzet könnyen kiküszöbölhető, ha FLIKE-on közlekedünk. Persze a találmány sorozatgyártása még nem kezdődött el, de a magyar csapat már 2015-ben a második prototípuson kezdett dolgozni, azóta valószínűleg már javában halad a tökéletesítés.

Struktúrájának neve Y6 trikopter. Az „Y” a gép alakjára utal, a 6 pedig a rotorok számára, amelyek párban helyezkednek el, és egymással szemben hajtják a levegőt. Fizikai korlátai teljesen kielégítik egy átlagember igényeit. A gép maximális sebessége 100 km/h, elérhető magasság pedig 30 méter. Viszont figyelembe kell venni, hogy ez nem a tényleges képessége a Flike-nak, ugyanis ezek az értékek a számítógép által le vannak korlátozva. A felszálló tömege maximum 400 kg, ebből következtetni lehet arra, hogy egy 100 kilós embert is elbír. Ha sikerül, akkor a gépet az ultralight repülőgépek csoportjába sorolják majd, ami persze azzal jár, hogy repülési jogosítvány szükségeltetik a vezetéséhez. A csapat multi funkciósra tervezi, ez annyit takar, hogy akár még a mezőgazdaságban is hasznát lehet venni. Ezek az adatok és hírek 2015-ben láttak napvilágot, azóta nem igazán vannak új beszámolók, amelyeket a nyilvánosság elé tártak. Reméljük, hogy a fejlesztés továbbra is töretlenül halad előre és a közeljövőben már a kész FLIKE-al rukkolnak elő.

Összességében elmondhatjuk azt, hogy minden, amit megvalósíthatatlannak hittünk, azt szépen lassan megalkotjuk, és még akár a Star Wars-ban jelenlévő technikai fejlettséget is le tudjuk másolni. Amíg ez nem történik meg maradjunk a földön és bízzunk a legjobbakban. Mert, mint jó magyar embernek a Trabanttal szállni élvezet, de azért a FLIKE-al sem lenne rossz.

 Forrás:

imgur.com

2017 Kidsnews | All rights reserved