Fókuszban az iskola


Orbók Réka (22éves) - 4 éve

A diák és a szülei részéről is mindig nehéz döntés, hogy hova is íratják be gyermeküket hisz nem tudhatják mi vár rájuk. Ezernyi kérdés: milyen stílusú, hangulatú, oktatási formában működő intézményt válasszanak? Ezekből ma eggyel foglalkozunk, az egyházak által fenntartott iskolákkal. Az iskolaválasztást általában megelőzik a nyíltnapok, amikor a szülők – jobb esetben a diákok – is beülhetnek az iskolai órákra, mégis egyes vélemények szerint azonban ezek az alkalmak nem feltétlenül adnak teljes képet számunkra. A bemutatókon legtöbbször az aznapra összeállított „show-műsor” részesei lehetünk, így később kiderülhet, hogy nem is annyira jó az ottani oktatás, hangulat, diák közösség, vagy éppen tanári kar. De lehet bármilyen jó egy iskola, ha ott az osztályon belül kiközösítés, zaklatás van, ami a gyerekben mély nyomokat hagyhat.

Sokszor találkoztam olyan szülővel, aki gyermeke teljes biztonságában reménykedve íratja őt egyházi iskolába. Rengeteg indok szól az egyházi iskolák mellett, hiszen sokkal nagyobb szabadságot élveznek az oktatásban, lényegesen nagyobb anyagi támogatást kapnak az iskolát fenntartó egyháztól, valamint egyházközeliségéből adódóan sokkal emberközpontibbnak gondoljuk. Ez viszont sajnos nem így működik. Én 12 éve egyházi iskolákba járok, és negatív személyes tapasztalatom nincs,  kisebb összekapásokon, csúfolódásokon kívül soha nem történtek nagyobb dolgok. Azonban ez nem garantált.

Egy kedves barátom kifogott egy rosszabb közösséget. Őt verték folyamatosan, és zaklatták és a tanárok nem kezelték igazán a helyzetet. Nem tudom, hogy mi lehet a probléma: nem mérték fel helyesen a problémát, vagy nem tudták, akarták magukra venni, azért nem tettek ellene semmit. Ez számomra nem tiszta, de összeségében elfogadhatatlan. Pont ezért mondom, hogy az iskolaválasztás egy szerencsejáték. Minden iskolában vannak jobb és rosszabb osztályok, hogy valaki milyenbe kerül, azt nem lehet megjósolni. A következőket lehet tenni, ha rossz osztályban vagy, ahol kiközösítenek, piszkálnak esetleg vernek.

Ha már mindent megpróbáltatok a szüleiddel (mert az első lépés hogy szüleidnek elmondod) és az sem segít, akkor el kell gondolkozni az osztály vagy iskolaváltáson.

Persze a legtöbb vallásos iskola azért tényleg jobban odafigyel a diákokra és sok iskolánál jobb minden tekintetben, de nem szabad készpénznek venni, hogy amiért egyházi ezért ott biztos nem bántják a gyerekek egymást. Talán az egyházi iskolák legnagyobb hibája, problémája, hogy manapság a szellemiség legtöbbször nem adja vissza a vallási töltetet. Természetesen a tanárok viselkedése tükrözi, mi is az a hívő neveltetés, mit jelent a hit a mindennapokban. De sajnos az iskolába tanuló diákok 80%-a nem tudja.

Az egyházi iskolában tanuló diákok otthoni mindennapjai nem térnek el bármely más iskolában tanuló diáktól. Így egyetlen iskola sem tud erőszakmentes, a világ embertelenségétől elzárt közösséget létrehozni. Ezért fordulhatnak elő olyan esetek, mikor a gyerekek kegyetlenkednek.

A vallásos szülők részéről is egy nehéz kérdés, hogy gyermekük hova írassák, hisz egy valamilyen felekezetű iskola lehet, hogy többet ront, mint amennyit segíthetne hit szempontjából.

Van amikor a kevesebb több lenne. Az egyházi iskolákban 3 órával több van a diákoknak, ami kettő hittant és egy áhítatot foglal magába. Ezek pedig olyan tárgyak, amik egy valóban hívő családból érkezett gyermeket erősen próbára tehet. A folyamatos sablonos, unalmas áhítatok, és a szívatós, tanulós hittan órák elidegeníthetik mindenkitől a hitet.

Bár én hívő vagyok, mégsem érzem azt, hogy az iskolám adott volna nekem a hitemben pluszt. Az elmúlt 12 év alatt esetleg egy-két hittanórán tisztázódott bennem pár dolog. De annak az embernek, aki valamilyen oknál fogva hadilábon áll a hittel, nem biztos, hogy segítene. Persze ez is biztosan iskola, tanár és diák függő, de a legtöbb egyházi iskola oktatása nem tudott újjászületni, napjainkban is befásult dogmáit tanítja, ahogy évtizedekkel ezelőtt.

Pedig véleményem szerint kell a megújulás, az érdekes előadásmód és a figyelemfelkeltés.

Nem feltétlen jobbak az állami iskolák, teljesen iskola és ember függő, hogy kinek mi a megfelelő. Egy a biztos, a dolgozatok és a tanulás mindenhol egyformán szivatós. Az alól sajnos nem lehet kibújni.2017 Kidsnews | All rights reserved