I’M NOT LOOK-ALIKE!-HASONMÁSOK A VILÁGBAN


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

A teremtést nem olyasminek kell tekinteni, ami egyszer megtörtént, hanem örökös folyamatnak, valaminek, ami örökké megújul és újra végbemegy, de mindig más formában. Semmi teremtett dolog nem pontos hasonmása egy másiknak, mindegyik teremtés örök és egyedüli a maga módján.

Ennek örömére kijelenthetem, hogy hiteles képek bizonyítják, hogy minden embernek él a világ bármely részén egy hasonmása, akikhez biológiailag az ég egy adta világon semmi közünk nincsen. Ezt a furcsa jelenséget annak a ténynek köszönhetjük, hogy a génjeink hasonlóan állnak össze. És ha már itt tartunk, akkor két egyforma ember szüleinek is nagyon közel kell kinézetben egymáshoz állnia, nemde?

A Twin Strangers (ismeretlen ikrek) elnevezésű program – amiben 3 fiatal próbálta a hasonmását felkutatni – apropóján a Women’s Health utánajárt a megoldásnak:

A magazin Joseph McInerney-vel, az American Society of Human Genetics egyik emberével való eszmecsere során kiderítette a kinézeti hasonlóság magyarázatát, ami valójában egész egyszerű: bár két ember génállománya 99,5 százalékban teljesen egyforma, a fennmaradó fél százaléknak csak 16 millió különböző változata létezik – ráadásul ez az egyetlen befolyásoló tényezője a kinézetünknek. Minél közelibb rokona vagyunk valakinek, DNS-ünk annál inkább közelít a másikéhoz – ebből ered, hogy anyák és gyermekeik vagy a testvérek hasonlóan néznek ki.

Egy kanadai fotográfus Francois Brunelle olyan embereket kapott lencsevégre, akik nem rendelkeznek közös felmenőkkel, sőt nem is ismerték ezelőtt egymást, mégis külsejük megdöbbentően egyforma. Brunelle onnan kapta az ihletet, hogy Mr. Bean-hez hasonlították. Ekkor jött neki az isteni szikra, hogy talán lehetséges az, hogy mindannyiunknak van egy hasonmása, akit nem ismerünk, nem köt vele össze semmilyen biológiailag szál, sőt lehet, még csak egy kontinensen sem élünk. Hogy bebizonyítsa elképzelése valós létezését, belevágott projektjébe, nem kis sikerrel.

Hihetetlen, ugye? Pedig hogy dobjak még egy lapáttal a dolgon, nem egy, hanem átlag 7 ugyanolyan ember mászkál a világban, mint Te! Mára pedig a mi jó barátunk (alias internet) segítségével kevesebb, mint egy hónap alatt megtalálhatjuk a titokzatos ikerpárunkat, ikerpárjainkat!

De mégis, milyen érzés lehet egy magszólalásig hasonló emberrel diskurálni? Mit mondasz neki? „Szia! Dzsoni vagyok, és ugyanúgy nézek ki, mint te!” ? Vajon milyen pszichológiai jelenségeket váltana ki Belőled, ha beszélgetned kéne egy hasonmásoddal? Vajon hogyan reagálná rá? Bennem megfordult, hogy milyen király lenne egyszer a hasonmásommal találkozni, aztán valahogy Hermione Granger időnyerő-problémája meggyőzött, ami szinte majdnem ugyanerről szól.

A Twinstrangers nevű alkalmazás a mai napig egy létező dolog (habár annyira nem értem, mit is kell tulajdonképpen csinálnom az alkalmazáson belül azon kívül, hogy feltöltök magamról két képet, és tizensok féle módon kategorizálom az arcom részeit. Kicsit olyan, mint a Tinder, eléd dob egy képet a te arckategóriádban, amit elvet, ha nem az iker feled, ebből eredően pedig elmenti, ha esetleg a hasonmásod lenne, aminek az esélye abból, amennyit láttam, eléggé apró). Ha valaki meg szeretné találni a hasonmását ez az alkalmazás ugyan nem nagy garancia, de a mai világban már a Facebookon és a többi hasonló közösségi médiaportálon sokkal eredményesebb kutatásokat végezhet az ember fia lánya ez ügy érdekében, akár szűk hónapokon belül rálelhet exbiológiai exikerpárjára.

Mint ahogy azt már az elején említettem, hiába van alátámasztva sok módon ennek az egész hacacárénak az igazságtartalma és valóságtartalma, Belőled csak egy van a végtelen Univerzumban! Mert hiába néz ki valaki úgy, mint Te, a gondolataitok, a meglátásaitok, az érzelmeitek, és még egy csomó más emberi tulajdonságotok különbözhet. És ez így természetes, hiszen az Ember maga, – igen, nagybetűvel – egy nagyon egzotikus, különleges teremtmény, akinek megvan az az adottsága, hogy teljesen egyedi, és ez nem véletlen…

 Forrás:

Cikk: 1, 2,

kép_ s-i.huffpost.com

2017 Kidsnews | All rights reserved