Hit és vallás, hitvallás


kidsnews (127éves) - 4 éve

„A vallás azoknak való, akik félnek a pokoltól – a hit azoknak, akik már megjárták.” – Bonnie Raitt (amerikai blues énekes)

Sokan vagyunk, akinek nem teljesen választható el egymástól a hit és a vallás. Pedig hinni nem csak vallási értelemben lehet, de tény, sokszor kézen fogva járnak. Mindenesetre hinni akár istenben, vallás nélkül is lehet. A hit önmagában egy személyes meggyőződés, ami belülről fakad és egyfajta meggyőződés egy személyről, istenről, vagy tanról, esetleg sok minden másról. Legtöbbször mégis vallási értelemben használjuk. Minden egyház igyekszik tanításaiban, hitvallásaiban a hitben való elmélyülést segíteni, ezzel erősítve a vallási meggyőződést és a hívő elkötelezettségét.

A magasabb rendű szellemi lényekben való hit, vagy úgy is fogalmazhatnánk istenben (istenekben) való hit és a vallás sok ember számára fontos, mert a legtöbb hívőt a hite átsegíti az élet által támasztott nehézségeken, hite segítségével talál elfogadást.

Szerintem az istenhit lényege azonban sokkal inkább egy személyes kapcsolat isten és az ember között, amit ha közösségben mások által megfogalmazott szabályok szerint teszünk, akkor válik vallássá.

A történelem folyamán számtalan vallás alakult ki, már az ősembereknek is volt valamiféle mítoszon és rituálékon alapuló meggyőződése. Ezek rengeteg formában mutatkoztak meg, állatot, tárgyakat tiszteltek és ezeket – az imádott istenként tisztelt dolgokat – sokszor tekintették tabunak is. Aztán ahogy az ember elkezdett egyhelyben maradni, majd áttérni a földművelésre és állattartásra, úgy kezdett egyre inkább istenhitté alakulni elképzelésük a szellemvilágról.

Az ókori világban megszámlálhatatlan mennyiségű isten és azok bonyolult egymáshoz fűződő viszonyaival találkozunk, amit a rendkívül szövevényes mitológiai történetekben ismertünk meg. Majd haladva a történelemben egyre több egyistenhit jelenik meg a színen. Bár napjainkban öt világvallásról beszélünk, jellemzően a világon rengeteg vallás létezik az egészen kis, néhány tíz főt számláló kisközségétől kezdve a mindenki által ismert világvallásokig.

Magyarországon 2012 óta 27 féle országgyűlés által elfogadott vallás hívei gyakorolhatják hitüket egyházi közösségben, ezek esetenként még valláson belüli irányzatokra tagolódnak, valamint további és körülbelül 65- 70 egyéb kis vallási közösség létezik.

 Forrás:

Wikipedia.org, origo.hu,fokusz.info.hu, talalkozas.katolikus.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved