KÁOSZORSZÁG


kidsnews (127éves) - 4 éve

Nagyon úgy fest, hogy a tőlünk igen távol eső ország, a dél-amerikai Venezuela kénytelen lesz bedobni a törölközőt és részleges államcsőd után, tényleges csődöt jelenteni. Na de mit jelent ez? Hogyan juthat ide egy ország a XXI. században?

Az egészen ősi kultúrával rendelkező, Dél-Amerika felső részén elhelyezkedő ország, csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik ami nemcsak az idegenforgalmat segítené elő, hanem sok egyéb lehetőséget is rejt, mindezek mellett rengeted kőolaj is található a területén. Lakossága a világ egyik legsokszínűbb etnikumával rendelkező nemzete. Viszont a kulturális bővelkedés nagyon fejletlen gazdasággal párosul. Ennek oka, hogy bár páratlan lehetőségei lennének, mégis az egyetlen termékre alapozza az egész ország exportját (kivitel azon termékek és szolgáltatások összessége, amelyet országban állítanak elő és külföldön vásárolnak meg.) és ez a kőolaj.

A tíz éve még szocialista mintaállamként emlegetett országban 700-720 % infláció már rutin, alapvető élelmiszerek és egyéb termékek nem kaphatók már évek óta, mindenhol üresen kongó üzletekkel találkozhatsz.

A kormányzat olyan kiemelkedő intézkedésekkel old meg például energia hiányt, mint a „pénteken ne használj hajszárítót, mert úgy is szebb természetesen a hajad” kampány. A 2013-ban előrehozott karácsonyról már nem is beszélek, és most jön a személyes kedvencem a szociális boldogság minisztérium. Összefoglalva, napjaink Venezuelája olyan, mintha Monty Python show alkotói odafönt a tőlük megszokott abszurd humorukkal rendeznék az ország történetét.

Ha komolyra fordítjuk a szót, akkor válság gyökerét a kilencvenesévekben kell keresnünk, amikor nagyon gyors tempóban csökkent az emberek béreinek reál értéke (egyre kevesebb dolgot tudtak vásárolni ugyanazért a fizetésért), az egylábon álló gazdaságban nem volt növekedés, így az ország lakossága folyamatosan elszegényedett. Ekkor a szocilista kormányerő azt gondolta, hogy ha az emberek szegények, akkor pénzt kell nekik adni, így a venezuelai állam brutális költekezésbe kezdett komoly összegeket jutatott az elszegényedet lakossághoz. Ami úgy tűnt tökre működik, hiszen a lakosság életszínvonala növekedni kezdett, elkezdtek vásárolni, így a gazdasági folyamatok is újjáéledtek tetszhalott állapotukból. A kétezres évek elejére mindenki happy volt, Venezuela a régió ünneplelt sztárjává vált. Chávez elnök 2005-ben tényleg elhitte, hogy megalkotta a 21. századi szocializmust, Karl Marx vagy Fridrich Engels (szocialista filozófia két ikonikus alakja) is csak kalapot emelhet  előtte. De a gazdaságban ritkán végződik jól a szegénylegény meséje. Az olajár függő ország pénz tartalékait szétszóró, és a gazdaság gerincét adó iparági vállalatok működését állami beavatkozásokkal tönkretevő hatalom első, de annál durvább pofonját a 2014-ben beszakadt olajár hozta el.  De ekkora már Chávez halála miatt, az addigi külügyminiszter Nicolás Maduro vezeti az országot. Venezuela pechére nem sokkal hozzáértőbben.

Ha értékelni akarjuk a helyzetet dióhéjban, bevétel nincs (vagy olyan kismértékű, ami nem fedezi a kiadásokat), és tartalék sincs, mivel azt már jóval előtte elszórta az állam. Termelés, mezőgazdaság, belső előállítás nincs, mindent meg kellene venni külföldről, amire viszont nincs pénz. Van viszont minden képzeletet meghaladó bűnözés, szegénység, politikai hatalmi harc egy polgárháború küszöbén álló országban.Forrás:

wikipedia.org, http://www.bbc.com,kitekinto.hu,

2017 Kidsnews | All rights reserved