Karácsony veszélyei


kidsnews (127éves) - 4 éve

Pár nappal a karácsony előtt már mindenki izgatottan várja az ünnepeket. Azonban tudnunk kell, hogy az izgatottság könnyen válhat rémületté, ha nem tartjuk be azokat az alapvető szabályokat, amelyek az év végi ünnepek jellemző tűzokozói, a karácsonyfák vonatkozásában kötelező érvényűek.

Fontos megemlíteni, hogy a lakásban karácsonyra feldíszített fenyőfa hetekkel az ünnep előtt kitermelésre kerül az eredeti élőhelyéről és egyre inkább kiszárad a tárolás és a szállítás során. A száradást a lakásban lévő fűtés tovább gyorsítja így a szeretett karácsonyfa, szerkezetileg egyre inkább kezd hasonlítani arra a fahasábra, amit általában a kandallóba hajítunk.

A száraz fenyő egyébként is rendkívül gyorsan, pattogva – a benne lévő gyanta miatt – kékes lánggal ég. Ha a tűleveles fenyőfa meggyullad, már semmi esélyünk eloltani, így a tűz átterjedhet a berendezési tárgyakra és annyi idő is elég a szoba teljes terjedelmű lángba borulásához, amíg a szomszédokat riasztjuk, vagy megkeressük a telefonunkat.

Egy a karácsony veszélyeiről szóló, biatorbágyi tűzvédelmi bemutatón az Érdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkatársai demonstrálták, hogy egy esetleges tűz milyen gyorsan terjed szét a szobában.

 

Hogy a nem kívánt eseménysort elkerüljük, érdemes betartani néhány alapszabályt.

– Rögzítsük megfelelően a fenyőfát, mert ami eldőlhet, az el is dől!

– Szereljünk fel optikai füstérzékelőt, így még a kezdeti szakaszban észlelhetjük a bajt!

– Fontos, hogy a gyertyákat mindig nem éghető anyagból készült alátétre, például kerámiára, fém tálcára, vagy tányérra tegyük!

– Az égő gyertyát, csillagszórót soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!

– Ha elektromos díszeket használunk, akkor győződjünk meg arról, hogy az állapota megfelelő és minőségi tanúsítvánnyal is rendelkezik!

– Az esetleges tűz oltására jó megoldás lehet a kereskedelmi forgalomban kapható tűzoltó készülékek megvásárlása!2017 Kidsnews | All rights reserved