Karácsony a világ másik felén: Ausztrália


kidsnews (127éves) - 4 éve

Nehezen képzelhető el számunkra a karácsony sortban a tengerparton, és valljuk be nekünk elég furcsán fest a Télapó piros úszógatyában, a medence szélén „Sex on the beach” koktélt szopogatva. Pedig ez a Föld déli féltekéjén nem egy országban esik meg, úticélunk most Ausztrália.

Az ausztrálok a brit nemzetközösség tagjaként nagyrészt hasonló szokásokkal bírnak, mint más, volt brit gyarmatok, mint például az USA vagy Kanada. Általában bő egy hónappal karácsony előtt feldíszítik a fákat és pulykát esznek, nincs szenteste és bizony Santa hozza az ajándékokat, nem a jézuska. Amitől igazán különleges lesz az Ausztrál karácsony, az a multikulti és különböző vallási felekezethez tartozó emberekhez való politikai korrektség, na meg a hőség.

Szóval, mivel egészen példamutatóan megfér egymással a világ összes vallása Ausztráliában, erre a kormány és a vállalatok, sőt az emberek is nagyon vigyáznak, egyre furcsább egyedi szokások kezdenek el kialakulni. Például ebben az időszakban Happy Silly Season! jókívánságot illik használni, ami nagyjából a boldog bolondozási időszakot jelent, mert így biztosan nem sértesz meg egyetlen valláshoz tartozót sem.

Santa (Mikulás) kapcsán is egyre többen érzik hiteltelennek a havas szános rénszarvassal érkező Mikulást, így kezd általánossá válni, hogy Ausztráliában szörfdeszkán és kenguruk (egész pontosan nyolc) segítségével érkezik el a vastag szőrme cuccait mellőző Santa Claus.

Azért az is kicsit furcsa látványt nyújt nekünk, északiaknak, hogy nagyrészt kénytelenek műfenyőt állítani, mert azonnal kiszáradna a karácsonyfájuk és december 25-re már csak egy sárga tűlevél nélküli faváz „díszítené” a nappalit. Karácsony napját általában mindenki a barbija (kerti grill ausztrál szleng neve) mellett tölti, a felnőttek sört, a gyerekek jeges üdítőt iszogatva tengetik az időt, miközben jó nagyokat csobbannak a majdnem minden házhoz alapfelszereltségként tartozó medencékben. Vagy, ha ez már unalmas lenne, sokan mennek le a tengerpartra pulykasültjükkel egyetemben „piknikezni” és krikettezni az ünnepek alatt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved