Karácsonyra hangolva


kidsnews (127éves) - 4 éve

Sétálva a kellemesen csípős hidegben, lenyűgözve a város milliárdnyi, apró karácsonyi fényeitől, a forró csoki poharától és tartalmától kívülről-belülről melegítve az embernek kedve támad megölelni a fél világot. Szinte érzed, ahogy a karácsony szelleme odalopózik melléd. Miközben ezen merengtem több dolog is felötlött bennem.

Ó atyám, mindez vajon tervezve van? És ha igen hogyan? Mikor? Ki? Honnan ered a kivilágítás hagyománya? Mindez vajon mennyibe kerül?

Aztán eszembe jutott, hogy itt Európában igen visszafogott az épületeink kivilágítása, ami miatt egyébként nem kevésbé kedves a szívemnek, sőt. De ebben az északi része Amerikának biztosan verhetetlen.

Már hosszú ideje egyre nagyobb számban és – a gyártók fejlődésével – egyre komolyabb fényshowkat lehet látni szerte az Egyesült Államokban és Kanadában. Futó fényekkel, zenével megkomponálva nyűgöznek le a háztulajdonosok már november végétől kezdve.

Települések, utcák lakói töltik októbertől az idejüket és főként az estéiket azzal, hogy házaik, épületeik fénydekorját egymáshoz igazítsak, vagy éppen az ellenkezőjeként: egymással versengve díszítsék saját otthonukat a lemenőbb fénydekorációkkal.

Az utóbbi években, még ha szerényebben is – de lehet, hogy fukarabban – a karácsonyi szezonban megjelent itthon is a házaink, épületeink díszítése különböző fényekkel. Ezeket érdemes jól megtervezni, hogy pontosan azt a hatást érjük el, amit szeretnénk

A gyertyákkal megvilágított karácsonyfák hagyománya a 17. századra nyúlik vissza és bérmennyire is meglepő a gyökereket Németországban leljük meg. Az első hivatalos kültéri karácsonyi fényeket Thomas Edison mutatta be 1880-ban a karácsonyi szezonban.

Edward Johnson, aki Thomas Edison mellett dolgozó feltaláló volt, néhány évvel később létrehozta az első karácsonyi fénysorompót. Az sorok 80 kis elektromos izzólámpából készültek. 1890-ben a lámpák már tömeggyártással készültek, az áruházak pedig karácsonyi bemutatókon kezdték el őket a nagyközönségnek árulni. A 20. század fordulóján az áruházak és kormányzati épületek karácsonyi fényekkel díszítése egyre népszerűbb lett az Egyesült Államokban.

1895-ben az első fehér házi elektromosan világított karácsonyfát is megtekinthette a nagyközönség és ebben az évben még maga Grover Cleveland elnök is külön támogatta az innovációt. Azonban ebben az időszaban csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak a karácsonyi extra költséget, mivel ez meghaladta akkori értéken a 300 dollárt (ami napjainkban több mint 2000 dollár lenne).

Azonban az addig hagyományos gyertyákat csak 1925 után kezdik az amerikaiak rohamosan cserélni, ennek a piaci robbanásnak az volt az oka, hogy a vizsgálatok során kiderült, hogy a nagy new york-i tűzvészt egy karácsonyi gyertya okozta.

Néhány évtizeddel később, amikor az elektromos lámpák megfizethetőbbé váltak elkezdődött a magánházak kültéri díszítésnek divatja. De az igazi őrület az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején kezdődött. Mivel ebben az időszakban már mindenki számára megfizethető volt a termék, a szomszédok igyekeztek egyre jobban és szebben ábrázolni kertjükben a karácsonyi csillagokat.

Hál istennek a LED-es világítások korában már nem kell attól félnünk, hogy januárban leesik a család a székről, olyan villanyszámlát kap egy kis karácsonyi fényfüzértől, de azért érdemes egy-két dolgot megfontolni.

Például, hogy milyen fényeket szeretnénk, és főként mit szeretnénk vele díszíteni? Mert az egyenes füzér: fák, korlátok, fenyők, tuják, élek és kontúrok dekorálására való. Míg a jégcsapfüzéreket az ereszek díszítésére optimalizálták. De vannak a gyártók kínálatában fényfüggönyök ablakokba, falfelületekre, oszlopokra vagy fényhálók korlátok, dús fenyők, vastag oszlopok, falfelületek díszítésére. Szóval lehetőségek tárházával szembesülsz majd az áruházban.

Érdemes még a színekkel is kicsit pepecselni, hiszen a LED-ek esetében is megkülönböztetünk hideg, illetve meleg színeket is. Hideg fehér vagy kék fényekkel télies hatású dekorációt tudsz készíteni, míg a hagyományos izzókra hajazó meleg fehér LED-ekkel barátságosabb hangulatot tudunk teremteni. Ha igazi karácsonyi hangulatot szeretnél idézni, mindenképpen a színes fényfüzérekkel operálj.

Azt gondolnád, hogy már mindent tudsz, de nem. Még nem beszéltünk róla, hogy a látvány szempontjából nem lesz mindegy milyen színű kábellel rendelkező fényt választasz.

Itt egy egyszerű vonalvezető gondolat: Világos felületeket, ablakokat fehér vagy átlátszó kábeles fényekkel dekoráld. Fenyőket, fákat, sötét homlokzatokat, ereszdeszkázatot fekete vagy zöld kábeles füzérekkel érdemes díszíteni, így nappal sem lesz feltűnő a füzérek garmada.

A legfontosabb maradt a legvégére, fontos hogy tudd mennyi áram, (betáplálási lehetőség van a díszítésnél) magyarul hány konnektort raktatok a kertbe, kerítéshez. Általános tapasztalat, hogy amíg Amerikában pontosan a karácsnyi tradíciók miatt számtalan áramforrás lelhető fel a kertben, addig ez itthon eléggé behatárolja az embereket. Szóval, ha nem akarsz ezzel gondot, mindenképpen válassz toldható fényfüzért, így egyetlen konnektorról bármekkora fényárt készíthetsz.

Díszítésre fel!

A cikket a DekorTrend.hu támogatta, segítségét ez úton is köszönjük.Forrás:

www.highcountrylights.com

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved