Karácsonyra hangolva


kidsnews (127éves) - 3 éve

Sétálva a kellemesen csípős hidegben, lenyűgözve a város milliárdnyi, apró karácsonyi fényeitől, a forró csoki poharától és tartalmától kívülről-belülről melegítve az embernek kedve támad megölelni a fél világot. Szinte érzed, ahogy a karácsony szelleme odalopózik melléd. Miközben ezen merengtem több dolog is felötlött bennem. Ó atyám, mindez vajon tervezve van? És ha igen hogyan? Mikor? Ki? Honnan ered a kivilágítás hagyománya? Mindez vajon mennyibe kerül? Aztán eszembe jutott, hogy itt Európában igen visszafogott az épületeink kivilágítása, ami miatt egyébként nem kevésbé kedves a szívemnek, sőt. De ebben az északi része Amerikának biztosan verhetetlen.

Már hosszú ideje egyre nagyobb számban és – a gyártók fejlődésével – egyre komolyabb fényshowkat lehet látni szerte az Egyesült Államokban és Kanadában. Futó fényekkel, zenével megkomponálva nyűgöznek le a háztulajdonosok már november végétől kezdve. Települések, utcák lakói töltik októbertől az idejüket és főként az estéiket azzal, hogy házaik, épületeik fénydekorját egymáshoz igazítsak, vagy éppen az ellenkezőjeként: egymással versengve díszítsék saját otthonukat a lemenőbb fénydekorációkkal.

Az utóbbi években, még ha szerényebben is – de lehet, hogy fukarabban – a karácsonyi szezonban megjelent itthon is a házaink, épületeink díszítése különböző fényekkel. Ezeket érdemes jól megtervezni, hogy pontosan azt a hatást érjük el, amit szeretnénk

A gyertyákkal megvilágított karácsonyfák hagyománya a 17. századra nyúlik vissza és bérmennyire is meglepő a gyökereket Németországban leljük meg. Az első hivatalos kültéri karácsonyi fényeket Thomas Edison mutatta be 1880-ban a karácsonyi szezonban.

Edward Johnson, aki Thomas Edison mellett dolgozó feltaláló volt, néhány évvel később létrehozta az első karácsonyi fénysorompót. Az sorok 80 kis elektromos izzólámpából készültek. 1890-ben a lámpák már tömeggyártással készültek, az áruházak pedig karácsonyi bemutatókon kezdték el őket a nagyközönségnek árulni. A 20. század fordulóján az áruházak és kormányzati épületek karácsonyi fényekkel díszítése egyre népszerűbb lett az Egyesült Államokban.

1895-ben az első fehér házi elektromosan világított karácsonyfát is megtekinthette a nagyközönség és ebben az évben még maga Grover Cleveland elnök is külön támogatta az innovációt. Azonban ebben az időszaban csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak a karácsonyi extra költséget, mivel ez meghaladta akkori értéken a 300 dollárt (ami napjainkban több mint 2000 dollár lenne).

Azonban az addig hagyományos gyertyákat csak 1925 után kezdik az amerikaiak rohamosan cserélni, ennek a piaci robbanásnak az volt az oka, hogy a vizsgálatok során kiderült, hogy a nagy new york-i tűzvészt egy karácsonyi gyertya okozta.

Néhány évtizeddel később, amikor az elektromos lámpák megfizethetőbbé váltak elkezdődött a magánházak kültéri díszítésnek divatja. De az igazi őrület az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején kezdődött. Mivel ebben az időszakban már mindenki számára megfizethető volt a termék, a szomszédok igyekeztek egyre jobban és szebben ábrázolni kertjükben a karácsonyi csillagokat.

Hál istennek a LED-es világítások korában már nem kell attól félnünk, hogy januárban leesik a család a székről, olyan villanyszámlát kap egy kis karácsonyi fényfüzértől, de azért érdemes egy-két dolgot megfontolni.

Például, hogy milyen fényeket szeretnénk, és főként mit szeretnénk vele díszíteni? Mert az egyenes füzér: fák, korlátok, fenyők, tuják, élek és kontúrok dekorálására való. Míg a jégcsapfüzéreket az ereszek díszítésére optimalizálták. De vannak a gyártók kínálatában fényfüggönyök ablakokba, falfelületekre, oszlopokra vagy fényhálók korlátok, dús fenyők, vastag oszlopok, falfelületek díszítésére. Szóval lehetőségek tárházával szembesülsz majd az áruházban.

Érdemes még a színekkel is kicsit pepecselni, hiszen a LED-ek esetében is megkülönböztetünk hideg, illetve meleg színeket is. Hideg fehér vagy kék fényekkel télies hatású dekorációt tudsz készíteni, míg a hagyományos izzókra hajazó meleg fehér LED-ekkel barátságosabb hangulatot tudunk teremteni. Ha igazi karácsonyi hangulatot szeretnél idézni, mindenképpen a színes fényfüzérekkel operálj.

Azt gondolnád, hogy már mindent tudsz, de nem. Még nem beszéltünk róla, hogy a látvány szempontjából nem lesz mindegy milyen színű kábellel rendelkező fényt választasz.

Itt egy egyszerű vonalvezető gondolat: Világos felületeket, ablakokat fehér vagy átlátszó kábeles fényekkel dekoráld. Fenyőket, fákat, sötét homlokzatokat, ereszdeszkázatot fekete vagy zöld kábeles füzérekkel érdemes díszíteni, így nappal sem lesz feltűnő a füzérek garmada.

A legfontosabb maradt a legvégére, fontos hogy tudd mennyi áram, (betáplálási lehetőség van a díszítésnél) magyarul hány konnektort raktatok a kertbe, kerítéshez. Általános tapasztalat, hogy amíg Amerikában pontosan a karácsnyi tradíciók miatt számtalan áramforrás lelhető fel a kertben, addig ez itthon eléggé behatárolja az embereket. Szóval, ha nem akarsz ezzel gondot, mindenképpen válassz toldható fényfüzért, így egyetlen konnektorról bármekkora fényárt készíthetsz.

Díszítésre fel!

Rovatsimogató programunk keretében ezúttal gyermekalkotói közösségünket a DekorTrend.hu támogatta, segítségét ez úton is köszönjük.

 Forrás:

www.highcountrylights.com

2017 Kidsnews | All rights reserved