Kis páncélos barátaink


Tigirl (16éves) - 4 éve

A teknősök mindig is kedvelt házi kedvencek voltak, hiszen nagyon aranyos kis teremtések. Nem csoda hát, ha esetleg Te is szeretnél egy kis páncélos barátot. Ha már jól meggondoltátok, és tényleg belevágnátok a teki-vásárlásba, akkor mi segítünk Dr. Tóth Klaudiával együtt.

Első dolog, amit el kell dönteni vásárlás előtt: vízi, vagy szárazföldi teknőst szeretnénk. Korántsem mindegy, mert ahogy az akváriumoknál, úgy a terráriumoknál is nagyon különböző bánásmódot igényelnek kedvenceink.

Szárazföldi teknősök:

Szárazföldi teknősök például a görögteknős vagy a mór teknős. Őket lehet terráriumban tartani, de akár kint a szabadban is, mindegy, ez a gazdától függ. A lényeg, hogy valamilyen módon legyen nekik biztosítva a fény (ez, ha szabadban van, akkor napfény, ha terráriumban, akkor lámpa segítségével), egy kevés víz, és egy leívóhely. Bármelyik tartási módot választjuk, a teknőc helyét száraz homokkal kell felszórni. Az etetésről annyit kell tudni, hogy a szárazföldi teknősök lehetnek növényevők, vagy ragadozók is. Érdemes nekik zöldségeket, almát, banánt, cseresznyét adni, ha lehet, akkor lóherét is nagy mennyiségben. Ha szeretnéd, hogy szaporodjanak a teknőseid, akkor szükség van egy keltetőre (a keltető arra való, hogy melegen és párásan tartsa a tojásokat).

Vízi teknősök:

Vízi teknősfajta például a vörösfülű ékszerteknős és a királyteknős. Átlagos életkoruk 25-30 év, de kivételes esetekben elélhetnek akár 115 évig is! Őket, szárazföldi társaikkal ellentétben csak terráriumban lehet tartani, tele vízzel, és egy darab kővel, hogy tudjanak napozni. A vízi teknősök szeretik a meleget, folyamatosan 28°C-on kell tartani lakóhelyükön a hőmérsékletet. Fontos tudni, hogy a vízi tekik a szárazföldiektől eltérő módon ragadozók, így kicsit máshogy kell őket etetni: fagyasztott halat adjunk nekik, kiegészítésnek esetleg csigát, vízinövényt és salátát. Bár attól, hogy ragadozók, még ne hússal, sonkával, lisztkukaccal tápláljuk őket, mert kevés bennük az A-vitamin és a kalcium, aminek következtében könnyen kaphatnak szemgyulladást és következhet be náluk a páncéllágyulás. Az etetés rendszerességét is ki kell alakítani: először kétnaponta, majd hetente egyszer, végül mérettől függő gyakorisággal.2017 Kidsnews | All rights reserved