Korcsolyázás


kidsnews (127éves) - 4 éve

A korcsolya a jégen való gyors haladás személyi eszköze, amelyet először a skandinávok használtak, de a ma kereskedelmi forgalomban kapható korcsolyák a hollandoktól és amerikaiaktól nyerték formájukat. A korcsolya fém éle kezdetben egy fára volt erősítve és azt szíjakkal rögzítették a lábra, ma már azonban a korcsolya fém részét bőrrel vagy műanyaggal kombinálva teszik alkalmassá a lábon viselésre.

A korcsolyázás jótékony hatással van az állóképességre, hiszen gyakorlatilag a fitnesz mozgások teljes repertoárját tartalmazza és egész életen át lehet művelni, akár egyénileg, akár csoportsport keretei között is. Aki a korcsolyázást nem az olimpiai éremszerzés eszközének tekinti, annak hobbyszinten könnyen megtanulható sport, fejleszti az egyensúlyt, az állóképességet és már kezdőként is sok kalóriát égethet művelője.

 

 

A hobby korcsolyázás nemcsak gyerekekkel vagy barátokkal szórakoztató időtöltés, de például a Budapesti Műjégpályán igen romantikus randevú helyszíne is lehet.

Ellentétben sok más téli sporttal a korcsolyázáshoz nem is kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk kellően hideg időjárás esetén az országban számos természetes és mesterséges jégfelület várja a sportolni vágyókat. Egy átlagos felhasználónak szánt korcsolya 8-19 ezer forint körül beszerezhető.

Fontos tudni azonban, hogy a „szabad vízen tartózkodás alapvető szabályait” belügyminiszteri rendelet szabályozza.

Folyóvízen tilos korcsolyázni!

A saját biztonságunk miatt a rendelet tiltja azt is, hogy sötétedéskor a jégen tartózkodjunk és tilos korcsolyázni, ha a jég mozog vagy a vízfelület bizonyos részén még „hullámzik”.

A jég vastagságának ismerete elengedhetetlen, és csak akkor biztonságos a korcsolyázás szabad vízen, ha a jégvastagság egyenletesen legalább tíz centiméter. Ehhez általában három-négy napig tartó tartós kemény fagy szükséges.Forrás:

wikipedia.org; net.jogtar.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved