Környezettudatos vásárlás – a túlcsomagolt dolgok hátránya


Miu (15éves) - 4 éve

Hazánkban évente 400 kg hulladékot termel egy ember. Vásárlásaink 40%-a nem előre tervezett, és- vagy felesleges. Egy másik ok amiért nagyon sok szemèt termelődik, az nem más, mint a túlcsomagolt termékek vásárlása. A narancsot hálóban, a bonbont celofánban, majd dobozban, a lapka sajtot pedig egyenként becsomagolva, majd dobozba rakva árulják.

Az előbb említett túlcsomagolásra utaló tények, tehát a túlcsomagolt termékek célja nem más, mint könnyebben eladni a bizonyos terméket. És sajnos a mai világban élő emberek nagy része nem a tartalom miatt veszi meg a bizonyos terméket, hanem esztétikai érték, és márkanév alapján választ, pedig sokszor előfordul, hogy a kevésbé drága, vagy csomagolt termék is ugyanolyan jó (vagy jobb), mint a “halálra” csomagolt, és reklámszövegekkel ellátott társa.

Tulajdonképpen kétszer fizetünk az adott termék csomagolásáért: egyszer a boltban, majd később a szemétdíjat is kifizetjük. A másik elkeserítő dolog, hogy minél “minőségibb” az adott árucikk, annál drágább az előállítása.

Mit tehetünk mi?

Ha a boltban csak 25 Ft-ért áruljak a műanyagszatyrot, vagy akár ingyen is, nem vesszük meg. Hanem mielőtt elmennénk vásárolni, azelőtt fogunk egy szép vászonszatyrot (egyébként most nagyon is divatos az úgynevezett tote bag, amit jó áron be is tudunk szerezni akár egy fast fashion -ben is!), és abba rakjuk a megvásárolt termékeket, nem pedig műanyagzacsival szennyezzük tovább a környezetet.

Egyszerűen csak kerüljük el a feleslegesen csomagolt termékeket, és akármennyire is vonzó a külseje lehet, hogy ugyanazt nyújtja, mint a kevésbé díszített termék.

Példának véve néhány nyugati országot, ahol többször használatos dobozokat visznek bevásárolni, és abba kérik a sajtokat, felvágottakat. Sajnos Magyarországon nem nagyon van ilyen, bár jobb lenne így vásárolni.

A következő dolog, amit tehetünk az az, hogy kerülünk bármilyen alumíniumdobozban eladott terméket, ugyanis ennek előállítása nagyon környezetszennyező, mert vörösiszapot termel.

Lehet, hogy az van a gyümölcsleves dobozokra írva, hogy újrahasznosított papírból készült (ez igaz is), de mégis használnak műanyagot az elkészítéséhez a dobozoknak. Van egy nagyon jó megoldás erre: vegyünk egy gyümölcscentrifugát, és már csak az összeturmixolandó gyümölcs hiányzik ahhoz, hogy környezetszennyezés nélkül, és összességében olcsóbban előállítsunk, tartósítószer és adalékanyag mentes gyümölcs, vagy zöldséglevet.

Fontosnak tartom ezekre a dolgokra felhívni a figyelmet, mivel egyre és egyre csak nő a kidobott szemét és csomagolás, ami csak rosszhoz vezethet! Szóval megkérlek Téged, akár felnőtt vagy, akár nem, hogy próbálj meg tudatosabban vásárolni, magadra és a környezetedre vigyázva!Forrás:

Cikk. 1,  2

2017 Kidsnews | All rights reserved