Kutyák és rokonaik – tények és tévhitek


kidsnews (127éves) - 4 éve

A kutyák és az emberek évezredek óta barátságban élnek. Kutatók szerint már 10.000 évvel ezelőtt is társaink voltak, sőt találtak olyan tizennégyezer éves temetkezési helyet, ahol kutya és ember együtt lett eltemetve. Ennél is sokkal régebb óta, talán több százezer éven át jártak-keltek egymás mellett a természetben az ember és a kutya mára kihalt elődei.

A házikutyák és a farkasok a kutyafélék (Canidae) családjába tartoznak prérifarkassal, rókával és sakállal egyetemben. A házikutya a család egyik alfaja, latin neve Canis lupus familiaris.

Méretük

A kutyafélék családja napjainkban kb. 15 nemzetségből és 35 fajból áll. Nem csoda, hogy ilyen sokszínű családból ennyiféle méretű és formájú kutya jöhetett létre! A legkisebb kutyaféle a sivatagi róka, melynek testmagassága alig 24 cm és 1 kg-ot nyom. A leghatalmasabb és leggyorsabb családtag, és egyben talán a legintelligensebb ragadozó a szürke farkas. 1-1,6 m-es testhosszával (a farok 30-50 cm-es hosszát nem számítva) és 85 kg-ot is elérő súlyával akár 70 km/h-es sebességre is képes áldozatának üldözése közben.

Életmódjuk

Szinte az egész lakott földön elterjedtek; Ausztráliába és számos szigetre az ember telepítette be őket. A legtöbb biomban gyakoriak. Általában társas lények és falkában vándorolnak. Őrzik vadászterületüket, és egyedi illatanyagokkal jelölik meg azt. A házikutyánál is megfigyelhetjük, hogy megjelölik az útjukba eső fatörzseket, bokrokat és egyéb tárgyakat.

Tévhit, hogy a házikutyák csak fekete-fehérben látnak. Mindemellett egyes kutatások azt mutatják, hogy színvakok és a vörös és a zöld színt nem tudják megkülönböztetni. A korlátozott színlátás oka valószínűleg az, hogy a kutyafélék ősei szürkületkor és hajnalban vadásztak, így nem volt szükségük a színek pontos elkülönítésére.

Hallásuk egy kevéssel, látásuk többnyire jelentősen elmarad a macskákétól, szaglásuk viszont rendkívül jó. Egyes, különleges célokra (pl. rókavadászatra) tenyésztett kutyafajtáknál az érzékszervek fejlettsége ettől akár radikálisan is eltérhet: lehet a látásuk egészen kiváló és a szaglásuk egészen rossz is.

A farkasok, rókák és más kutyafélék valójában nem ugatják a holdat. Amikor úgy tűnik, akkor is egymásnak ugatnak vagy vonyítanak, ami a kommunikáció egy formája, a nyüszítés, vakkantás és morgás különböző fajtái mellett.

A házikutyák meglepően sok arckifejezést használnak, ráadásul egyes kutatások szerint kifejezetten kommunikációs céllal. Az emberi figyelem hatására nemcsak érzelmeiket igyekeznek kimutatni, de bizonyítottan aktív kommunikációra törekszenek. Az emberekkel töltött több tízezer év alatt a kutyák kiválasztódása szükségszerűen a sikeresen kommunikáló egyedek előnyére zajlott.

Étrendjük

Mindenevő életmódjuk ellenére a kutyafélék ragadozónak számítanak, és jobbára hússal táplálkoznak, és alapvetően született gyilkosok. Karmaik nem visszahúzhatók, hosszú lábuk gyors futókká, hegyes és éles fogaik igazi fenevadakká teszi őket. A farkasok étrendje szarvasból, jávorszarvasból, háziasított tenyészállatokból, karibuból, hódból és nyulakból áll. A sakálok kisebb állatokat, rágcsálókat, fiatal gazellákat, nyulakat és majmokat zsákmányolnak.

A kutyafélék fogazatának jellemzője a jól fejlett, éles vágó zápfogak, melyek az állkapocsban hátul, párban találhatók meg és önélező jellegűek. Ezek a fogak lehetővé teszik, hogy tulajdonosaik növényi táplálékot, így fűféléket és gyümölcsöket is fogyasztani tudjanak.

Szaporodásuk

A kutyafélék minden családtagja elevenszülő, és utódait 45-55 napos vemhesség után hozza világra. Jellemzően számos kölyök születik egyszerre, a házikutyák esetében akár 15. Más kutyafélék kevésbé szaporák, a szürke róka például 1-7 kölyköt nevel fel évente. Egyes kutatások szerint az anyaállat súlya arányban van az alom méretével, vagyis a kölykök számával, tehát minél nagyobb az anya, annál több kölyköt fog világra hozni.

Osztályozásuk

Valódi kutyaformák alcsaládja (Caninae)

Kutyák nemzetsége (Canini)

Canis – 9 faj

kisfülű kutya (Atelocynus) – 1 faj

ázsiai vadkutya (Cuon) – 1 faj

nyestkutya (Nyctereutes) – 1 faj

afrikai vadkutya (Lycaon) – 1 faj

rákászróka (Cerdocyon) – 1 faj

pamparóka (Lycalopex vagy Pseudalopex) – 6 faj

sörényes farkas (Chrysocyon) – 1 faj

erdei kutya (Speothos) – 1 faj

Rókák nemzetsége (Vulpini)

sarki róka (Alopex) – 1 faj

róka (Vulpes) – 11 faj

szürke róka (Urocyon) – 2 faj

lapátfülű róka (Otocyon) – 1 faj

További érdekességek

A kutyafélék élettartama fajonként változó. A farkasok, prérikutyák, sakálok és házikutyák 10 vagy több évig, míg a különféle rókafajták körülbelül 5 évig élnek.

A prérifarkasok szinte mindent megesznek. Étrendjükbe beleférnek bogarak, mindenféle hulladék, szarvasok, rágcsálók és kígyók is. Meglepően gyors futók, elérik akár a 64km/h-t is.

A sakál a többi kutyafélénél kevésbé szociális alkat, többnyire párban él. A hím és a nőstény egy életre együtt maradnak, ami emlősöknél kifejezetten ritkán fordul elő.

A farkasfalkában általában csak a vezérhím és párja szaporodnak. A hierarchiát szigorúan tiszteletben tartják a falkán belül. A falkavezér általában egy domináns hím.

A kutyafélék is lehetnek influenzásak.

A kutyáknak csak a lábfejükön vannak verejtékmirigyei – ezek okozzák a kutyák mancsának jellegzetes szagát, ami voltaképpen a kutya igazi testszaga.

A kutyatartás segít a stressz és az általa okozott betegségek megelőzésében és kezelésében.Forrás:

https://www.livescience.com/, Wikipedia.com, Buzzfeed.com

2017 Kidsnews | All rights reserved