Magyar sportsikerek 2017


Naan (17éves) - 4 éve

Magyar sportolóink 2017-ben is rendesen kitettek magukért, úgyhogy összegyűjtöttem az év magyar szemszögből legszebb sikereit. Ha VB szinten a fociban – ami kapott hideget, meleget idén, de leginkább hideget… – nem is ékeskedtünk volt, aki megvédte a haza becsületét. A vizes sportokban és a labdajátékokban is kiemelkedőt alkottak a fiatalok.

 Labdarúgás

A válogatott idén enyhén szólva sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, elég csak az andorrai, luxemburgi vereségre vagy a feröeri döntetlenre gondolni. A játékosok viszont klubszinten szépen szerepeltek, a BL csoportkörében két magyarért is szoríthattunk, az APOEL-ben játszó Sallai Rolandért és a Bundesliga őszi szezonjának legjobb kapusává választott lipcsei kapusért, Gulácsi Péterért. Az Európa ligában pedig öt magyar játékos és a Hertha Berlin vezetőedzője, Dárdai Pál vett részt. Illetve érdemes megemlíteni, hogy a Videoton nagyon közel került az EL csoportkörig, a playoffkörig menetelt, legyőzve többek között a francia bajnokságban játszó Bordeaux csapatát.

Úszás

A magyar úszók elképesztő évet zártak; a Magyarországon megrendezett FINA vizes VB-n a 9. legeredményesebb nemzet lettünk az érmek tekintetében. Hosszú Katinka két aranyérmet, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett, valamint második lett még Cseh László, Milák Kristóf és Verrasztó Dávid, illetve bronzérmet szerzett a férfi 4 x 100 m gyors váltó (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd).

Vízilabda

A VB-n nem csak az úszók szerepeltek nagyon jól, a férfi vízilabda válogatott 2. lett a horvátok után, a nők pedig az 5. helyet szerezték meg.

Tenisz

Magyarország nem az a híres tenisznemzet, de két eredményt érdemes megemlíteni. Babos Tímea lett az első magyar női teniszvilágbajnok, amikor is megnyerte párosban a 2017-es WTA Finals versenyt. Fucsovics Márton pedig élete formáját produkálta idén, bázeli ATP500-as teniszversenye során a negyeddöntőig jutott, ahol a világranglista 4., tavalyi győztes Marin Cilic állította meg, valamint megszerezte élete legelőkelőbb világranglista helyét (84.).

Kosárlabda

2017-ben rendezték egyaránt a férfiak és a nők kosár EB-jét, amikre pozitívan gondolhatunk vissza. A nők 2003 óta először kerültek a legjobb 12-be, ahol az olaszok állták az útjukat, akiktől nagyon szoros meccsen, 49-48-ra kaptak ki. A férfi válogatottnak már az bravúr volt, hogy egyáltalán kijutottak a kontinensviadalra (18 év után léphettek újra pályára). És az már plusz ajándék volt, hogy a nyolcaddöntőig eljutottak (ahol az olimpiai 2. szerbek állták az útjukat), megverve többek között a házigazda románokat.

Kézilabda

A legnagyobb siker idén egyértelműen a Győri Audi ETO BL győzelme. Görbiczék óriási izgalmak közepette 31-30-ra kerekedtek felül a Vardar Szkopje együttesén. A férfi kézisek is szépen szerepeltek a Bajnokok Ligájában, a Telekom Veszprém bronzérmes lett, míg a MOL-Pick Szeged a negyeddöntőig jutott.

Atlétika

Az atlétikai világbajnokságon 2 magyar érem született, az egyik történelmi. Baji Balázs beírta magát a történelembe azzal, hogy a 110 m gát döntőjében a 3. helyen végzett. Ezzel ő lett az első magyar atléta, aki futó számban érmet tudott szerezni atlétikai világbajnokságon. Márton Anita pedig ezüstérmes lett a női súlylökők versenyében. Korábban csak három alkalommal fordult elő, hogy két érme is legyen Magyarországnak atlétikai VB-n.

Köszönjük azt a rengeteg élményt, amit a szép sikerekkel adtak nekünk, reméljük jövőre is minimum ilyen sikeres évet tudhatnak maguk mögött a magyar sportolók.Forrás:

kép: wikipedia.org és www.sportfogadas.org

2017 Kidsnews | All rights reserved