Már a csapból is ez folyik. Mi az a Bitcoin?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Bitcoin még nem is vált igazán ismerté a köztudatban, egyesek máris a bukása mellett voksolnak. A decentralizált (központosítás nélküli) természettel rendelkező pénz kormányzati hatáskörön kívül áll, ami – tekintettel arra, hogy a jelenlegi árfolyam ingadozásáról szól a fél világ pénzügyi rovata – nagy valószínűség szerint előbb, vagy utóbb halálra ítéli. No, de mit is kell pontosan érteni a kriptopénz alatt?

 

A pénzt történetének elején viszonylag könnyen lehetett értelmezni: egy általános csereeszköz, mindenkori értékét is meg lehetett határozni korábban áruval – akkoriban ez azért könnyen ment –; később nemesfém fizetési eszközökkel és ez sem volt nagyon bonyolult.

Aztán megváltozott a világ és megjelent a készpénz, a papírpénz és a nem nemesfémekből készült érmék.  A modern pénz világában mára már természetesé vált az elektronikus pénz vagyis a folyószámlákon nyilvántartott pénz (a bankszámlapénz) is számunkra. Ez már nehezebben érzékelhető, hiszen itt már csak elektronikusan nyilvántartott pénzről beszélhetünk.

Ezekben az esetekben azonban azon kívül, hogy sokan elfogadták fizetőeszközként, mindig volt egy fontos tényezője az összes pénzformának, nevezetesen az, hogy van egy olyan kibocsátó, például egy ország vagy bármilyen más gazdasági erővel bíró egység, aki az ügyletben harmadik hiteles félként fedezetet biztosít az adott pénzre.

Vagyis amikor egy pénznek például aranyfedezete van, az azt jelenti, hogy van egy -elfogadott, hitelesnek ítélt- ígéret, hogy a pénzt aranyra tudod váltani meghatározott értéken.

 

Ezzel szemben napjainkban megjelentek az úgynevezett kriptópénzek, amelyek közül a legismertebb a bitcoin, ami fedezet nélküli.  A bitcoin tulajdonképpen egy nyílt forráskódú (bárki által való hozzáférhetőségére és módosíthatóságára utal) digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy a pénzügyi világban csalódott informatikus hívott életre. Azért működhet pénzként, mert sokan elfogadják fizetőeszközként, mondhatjuk úgy is, hogy a bitcoin elfogadóhelyek adják az értékét a pénznek. Ráadásul ezeknek a helyeknek a száma nemhogy nőne, sokkal inkább csökken. Ez azért sok pénzügyi területen jártas személyben komoly kétségeket ébreszt.

A bitcoin a működéséhez, úgynevezett peer-to-peer technológiát használ, így az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül.

A tranzakciók végrehajtása és a bitcoinok kibocsátása is a hálózat közössége által történik. A bitcoin nyílt forráskódú konstrukciója nyilvános, senki sem birtokolja, irányítja. A forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat lehetetlen monitorozni vagy befolyásolni, hiszen a rendszer a bizalmatlanságra épül.

A fizetőeszköz szabályrendszere szerint az egyszerre forgalomban levő bitcoin mennyisége nem haladhatja meg a 21 millió egységet és 2140-után új pénz nem kerülhet forgalomba.

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag semmiféle fedezettel nem rendelkezik, a kriptovaluta december elején még naponta döntött árfolyamrekordot. 2010-ben még 5000 bitcoin kellett egy pizza megvásárláshoz, ma pedig már a 16.000 dollárt közelíti az árfolyama.

Karácsonyra azonban elképesztő árfolyamingadozásokat élt meg korunk legnépszerűbb kriptovalutája. Napjaink pénzügyi elemző óriásai, mint például a Morgan Stanley, nullára árazzák, de vannak olyanok, akik szerint milliókat is érhet.

 

Ami biztos, hogy az igazán érdekes virtuális pénzek világa még biztosan fog izgi és váratlan fordulatokkal meglepni minket függetlenül attól, hogy pályafutásukat aranyt váltó befektetési eszközként, egy új fizetési rendszerként, vagy tényleges fizetőeszközként fogják folytatni.

 

 

 

 

 Forrás:

Cikk: https://en.bitcoin.it, index.hu

 

 

:

2017 Kidsnews | All rights reserved