Melyik zöldebb?!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Napjaink egyik dilemmája: mű vagy élő, kölcsönzött cserepes vs. vágott, illetve tenyésztett lehet az ideális választás számunkra, ha karácsonyfát szeretnénk.

Egy független kanadai környezeti ügynökség tanulmánya, amely egy részletes életciklus tanulmány alapján készült kimondta, hogy az élő fa lenne a legjobb választás. „Sokan azt hiszik, hogy a fenyők kivágása rossz dolog, de elfelejtik, hogy ezeket a fenyőket kifejezetten ebből a célból ültetik” – fejtette ki a Philadelphiai Egyetem botanikus professzora. A műfenyő ellen a legnagyobb ellenérv, hogy PVC-ből készül, aminek stabilizálásra sokszor ólmot használnak. Az ólom a műanyag öregedésével a levegőbe jut és az egészségre káros. De az sem tisztázott még napjainkban, hogy hány százaléka végzi a műfenyőknek szelektív hulladék feldolgozókban, márpedig a szemétégetés a műanyagok esetében az egyik legrosszabb alternatíva. Arról nem is beszélve, hogy az importálásuk az ázsiai országokból mivel jár.

Napjainkban az otthonainkba szánt fenyőket nem az erdőkből vágják ki, hanem tenyésztő, nevelő területeken nevelik épp úgy, mint bármelyik másik mezőgazdasági növényt. Fejlődésük során ezek a mesterséges erdők szén-dioxidot kötnek meg és így csökkentik az üvegházgázok mennyiségét is ez óriási fegyvertény a mellette érvelőknek.

A karácsonyi világitáshoz hasonlóan a műfenyőt ötlete is Németországból származik, először az 1700-as években állítottak ilyet, de tűzveszélyesége miatt nem terjedt el. Az eredeti műfenyők fém vázakon lévő, zöldre festett libatollakból álltak.1930-ban az Addis Brush Company szabadalmaztatta a WC kefével azonos technologiával készülő műfenyőjét. Üzletileg okos döntésnek bizonyult, Amerika meghódítása után az egész világon egyre nagyobb teret hódító műfenyő biznisz beindult.

Napjainkban a szivárvány összes színében kapható. Méretét tekintve a mini asztalitól az irodaházak és állami épületek díszítésére alkalmas, több tíz méter magasságig díszített és eleve beépített világítással is választhatunk kedvünkre.

A műfenyő pártiaknak akkor van igazuk, ha minimum 10 évig használják ugyanazt a fát és nem végzi pár karácsony után a kukában a lakás ünnepi dísze.

A mesterségesen előállított fát sokan azért nem választják, mert ezzel lemondanak a jellegzetes ünnepi illatról. De van egy tippünk! Aki a tanulmányok ellenére mégis műfenyő párti, vagy csak szimplán takarékosságból nem dob ki közel tízezer Forintot fára, azoknak ajánljuk, hogy pár igazi fenyőágat helyezzen a műfenyő gallyai közé.

Érvek a műfenyő mellett:

-nem hullajtja le a levelét

-nem szúr

-évtizedekig megállja a helyét

-spórolhatunk évi 8-10 ezer Forintot

-és ha kellően tudatosak vagyunk, akkor még a Földnek is segítettünk.

Ám azt a tényt ne feledjük, hogy azzal még nem mentjük meg a bolygónkat, ha egy évben egyszer eszünkbe jut az üvegházhatás és a globális felmelegedés.

Gondoljunk erre akkor is, amikor feleslegesen folyatjuk a vizet, felkapcsolva hagyjuk a világítást a szobában, mikor nem tartózkodunk a helyiségben, vagy szimplán nem vagyunk arra képesek, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet. Egy szó, mint száz, ne csak divatból mondjuk azt, hogy nem veszünk élő fát, mert ezzel óvjuk a környezetünket. A karácsonyra szánt termesztett fákat, így is, úgy is kivágják.

Mindezek mellett még ott vannak a földlabdás fenyők, amik a mű és vágott fák közötti arany középutat jelentheti. Az ünnepek után általában ezeket vissza lehet vinni az árusító helyekre, vagy megvásárlás esetében a kertes házzal rendelkezők kiültethetik. Utóbbi esetében sokan panaszkodnak, hogy nem marad meg a fa. Ennek azaz oka, hogy hirtelen viszik ki a hidegbe a fát. Ahogy a karácsonyfát fokozatosan kell az otthon melegéhez szoktatni, ugyanúgy van ez visszafelé. Negatívum lehet, ha nem bentre való fenyőt választunk. Akár kölcsönözzük, akár kiültetésre szánjuk fánkat, az a legnagyobb kihívás, hogy életben tartsuk az ünnepek végeztéig.

Bármelyik alternatívát is választod, ne feledd, hogy a döntés a Te kezedben van!

Kellemes Karácsonyt!Forrás:

greeninfo

2017 Kidsnews | All rights reserved