Straub Tamás a motoros légzsák feltalálója.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Kevesen tudják, hogy az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, légzsákkal ellátott motoros dzseki eredetileg egy 1952-ben Debrecenben született, magyar mérnök, Straub Tamás találmánya, aki 1977-ben Magyarországon be is jegyeztette szabadalmát. Sajnos a korát megelőző újítás abban az időben nem keltett nagy feltűnést, és a gyártók nem igazán foglalkoztak akkor a motorosok biztonságával, amelyre a járművezetőknek sem volt igénye.

Straub Tamás, közgazdásznak majd adószakértőnek tanult, azonban foglalkoztatta a motorosok biztonsága, a motorozás világa, ezért miután elméletben kidolgozta a motorosokat védő, ütközés esetén önműködően felfújódó, légzsákokat tartalmazó mellényt, szabadalmi bejelentést tett.

Az általa kidolgozott rendszer lelke egy olyan kábel volt, amelynek az egyik vége a motorhoz, a másik a kabáthoz volt rögzítve. A kabátba egy patron került beépítésre, amelyet egy a kábelhez rögzített szeg hozott működésbe. Ez a másodperc törtrésze alatt felfújja a légzsákot, így mire a motoros a földhöz vagy tárgyhoz csapódik már a testén feszül az ütést csillapító párnázás.

A szabadalmi bejelentést követően megjelent ugyan az ideiglenes oltalom, de az csak négy évig volt érvényes. Azt követően kellett volna nagyon egy nagyobb összeget befizetni, hogy a találmányt más országokban is levédjék, erre azonban Straub Tamásnak akkoriban nem volt pénze és indíttatása sem. Mint egy vele készült interjúban később elmondta akkoriban a motorosoknak kötelezővé tett bukósisak is igen nagy ellenállást váltott ki a viselésre kötelezett járművezetőkben, így nem lehetett számítani a találmány elterjedésére.

„Úgy gondoltam, ha bármikor lesz ebből valami, rendben van, pénzt nem látok belőle, de az erkölcsi elismerés az enyém. Aztán nem egészen így lett.” -mondta.

Mára már mindenki számára világossá vált, hogy a közúti közlekedésben egy nyomtávon haladó járművek vezetőinek testi épsége lényegesen nagyobb kockázatnak van kitéve, mint a zárt gépkocsiszekrényben utazóké. Az egyre szaporodó motorosbalesetek rávilágítottak, nem lehet emberek életét a puszta szerencsére bízni. Terjedni kezdtek a protektorok, védőkabátok, a fejekre felkerültek a bukósisakok.

Az új trendekre reagálva, mit sem törődve a lejárt szabadalommal a légzsákos kabátot ismét feltalálták Franciaországban, majd két évtized múlva Japánban is. Az eltelt évek során az elektronika fejlődésével némi módosítás történt az eredeti elképzeléshez képest mégis Straub Tamás “Védőruha, főleg motorkerékpárosok számára” elnevezésű találmánya tekinthető a mai légzsákos kabátok ősének.Forrás:

Cikk 1, 2,

2017 Kidsnews | All rights reserved