A Nagy Karácsonyi Fénycsata


kidsnews (127éves) - 4 éve

Decemberben különös küzdelem veszi kezdetét az Egyesült Államok városaiban, Santa Claus közeledtével ugyanis, az év nagy részében átlagos életet élő családapák tapadnak az internetre, hogy kapcsolási rajzokat és beszerzési forrásokat tanulmányozva a lehető legkáprázatosabb módon díszítsék fel házukat. 

Az elektronikai áruházak zsúfolásig megtelnek vásárlóval és a villamosenergia szolgáltatók is külön készülnek a nagy terhelésre. Az ABC amerikai televíziós csatorna 2013-ban „Nagy Karácsonyi Fénycsata” néven indított valóságshow-t, amely 50.000. dollárnyi készpénznyereménnyel ösztönzi a barkácsoló kedvű családokat.

Az igazán profi versenyzők már nem elégednek meg szimpla ledsorok villogásának fényeivel. Nagy teljesítményű show lézereket, 3D kivetítőket, hologramokat, mozgó mechanikai elemeket is alkalmaznak házaiknál és az sem ritka, hogy városrészek szinkronizálják fényeiket. 

Mielőtt azt gondolnánk azonban, hogy a verseny a könnyű pénzkereset eszköze lehet érdemes átgondolni a bekerülési és áramköltségeket. A becslések szerint a családi ingatlan kivilágítása miatt szükséges áramköltség -még a modern energiatakarékos LED technológia alkalmazása ellenére is – elérheti a havi 10-15 ezer dollárt.

A wired.com internetes újság pedig 2012-ben, 20 millió amerikai háztartás karácsonyi energiaigényével és napi 4 üzemórával számolva arra jutott, hogy a díszkivilágítás nagyságrendileg 233 millió dollárnyi villamos energiát igényel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

www.wired.com, www.facebook.com

2017 Kidsnews | All rights reserved