Nem kell mindig, mindenre antibiotikum!


kidsnews (127éves) - 4 éve

November utolsó hetében elérte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, de ezzel párhuzamosan megérkezett a háziorvosokhoz az ingyenes védőoltás.Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára szerint a szérumnak csak jótékony hatása lehet és akár a járvány ideje alatt is beadatható az oltóanyag. Az influenzaszezon általában január közepén kezdődik és március végére cseng le. Az Egészségügyi Világszervezet határozza meg, hogy melyik három alkotórészből álljon össze az oltóanyag, ami védelmet nyújthat a későbbi járvány ellen. A vakcinát még most sem késő beadatni, két-három hét eltelte után ad védelmet a hatóanyag. Azt viszont nem lehet kizárni, hogy valaki azelőtt dől ágynak, hogy a védettség létre jönne.

A téli hideg beköszöntével, sokan hajlamosak összeszedni valamilyen fertőzést, náthát és ez lehetetlenné teszi az oltóanyag beadását. A háziorvosoknál a térítésmentes vakcina elérhető, náluk érdeklődhetnek azok, akik szeretnének védőoltást kérni. Az oltás beadásának még influenzajárvány idején is lehet szerepe, de azt szem előtt kell tartani, hogy a hatása a fent leírtak szerint alakul ki.

Hogyan kerülhetjük el az influenzát hat lépésben:

1.

Öltözzünk rétegesen!

2.

Étkezzünk egészségesen, együnk sok gyümölcsöt, zöldséget. Ha szükséges szedjünk C és D vitamint.

3.

Kerüljük a zsúfolt helyeket. Tömegközlekedés során, intézményekben ne hagyjuk, hogy ránk köhögjenek, tüsszentsenek.

4.

Mossunk többször kezet, ügyeljünk a személyes higiéniára.

5.

Maradjunk távol a fertőzöttektől.

Ha már elkaptuk az influenzát, akkor maradjunk ágyban, pihenjünk sokat, kerüljük a megterheléseket, folyadékot fogyasszunk bőséggel, annak érdekében, hogy átmossuk a szervezetünket.

 

No, de mi a helyzet a bakteriális és a vírusos megbetegedések közötti különbséggel?

A gyógyszerszedéssel kapcsolatban az ÁNTSZ különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik. Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Az influenza azonban vírus, az antibiotikumra nem reagál, sőt káros is lehet a használata. Az indokolatlan antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is.

A fentiek alapján képzavarral rendelkezők figyelmébe ajánlom az alábbi egyszerű, humoros, és mégis igen tanulságos videót:

Indokolatlanul soha ne szedjünk antibiotikumot, leginkább azért, mert többet ártunk vele, mint hasznát vennénk.Forrás:

Cikk: 1, 2, 3, 4, 5,

2017 Kidsnews | All rights reserved