A női rabszolgaság országában állampolgárság egy robotnak?!


kidsnews (127éves) - 4 éve

Szaúd-Arábiában a nők elnyomásban élnek, az európai élethez képest rabszolga szinten. A vezetéshez való jogot is csak jövőre kapják meg. Ehhez képest az ország nem is olyan régen piacra dobott egy robotot, ami állampolgárságot kapott. A Sophia névre keresztelt robotot október végén mutatták be a szaúdi fővárosban egy gazdasági találkozón.

Az emberi testbe bujtott gép többféle érzelem kifejezésére is képes, a bemutatón úgy nyilatkozott, hogy büszke arra, hogy úttörőként megkapta ezt a megtisztelő címet.Miért is olyan érdekes ez a téma? Mert a világon először kapott gép állampolgárságot, ráadásul pont egy olyan országban, ahol a nők teljes elnyomásban élnek, mert az iszlám nem biztosít egyenlő jogokat a férfiak és a nők számára, hiszen eltérő értékelésben részesülnek.

Egy kis összefoglaló a szaúdi nők helyzetéről:

A szaúdi nők csak akkor házasodhatnak, ha engedélyt kaptak egy férfi családtagtól. Egy férfinak több felesége is lehet, míg a nő csak egy férfihoz lehet hű. Ha egy szaúdi nő külföldi férfihoz szeretne hozzámenni, akkor a belügyminisztériumhoz kell fordulnia, nem muszlim vallású férfihoz pedig nem is kelhetnek egybe. Emellett nem vezethetnek bankszámlát és financiális ügyekkel sem foglalkozhatnak. Személyazonosító és úti okmányokat csak az erősebbik nem beleegyezésével kaphatnak. Csak teljes testet lefedő abajában járhatnak közterületen. Arról nem is beszélve, hogy a családtagokon kívül eső férfiakkal a verbális érintkezés szigorú keretközé van szorítva. Közösségi helyeken külön rész jelölnek ki a férfiak tartózkodásra a teljes szegregáció elérése érdekében. De a mindent felülíró döbbenet számomra az, hogy egy sürgős orvosi beavatkozáshoz is egy férfi engedélye kell.

Mindezek tükrében jogosan merül fel a kérdés minden olvasóban, hogy lehet az, hogy jobb dolga van egy robotnak Szaúd-Arábiában, mint élő embertársainknak? Az alapvetőjogokat a nőknek nem sikerül kiharcolniuk – vagy nem is akarják –, de egy gép, Shopia több jogkört gyakorolhat, értsd ezalatt: nem kell férfi kísérő mellé, és nem kell tetőtől-talpig teljes takarásban élnie, annak ellenére, hogy női testet formáltak neki.

 Forrás:

Cikk: 1, 2, 3, 4,  Kép: i.ytimg.com

2017 Kidsnews | All rights reserved