Karácsonyfa kisokos: Nordmann, normand vagy normann?


kidsnews (127éves) - 4 éve

A szeretet ünnepéhez közeledve szinte minden utcasarkon találunk fenyőfaárusokat, akik néhol nordmann, máshol normand, normann, vagy normman elnevezéssel árulják az örökzöldeket. De vajon melyik kifejezés a helyes?

A latin nevén Abies nordmanniana, magyarul kaukázusi jegenyefenyő itthon Nordmann-fenyőként terjedt el a köztudatban. A normann, illetve normand elnevezések helytelenül jelölik a fajt és a fenyőnek valójában nincs kapcsolata a normannokkal – vikingekkel –, se a róluk elnevezett Normandiával.

A karácsonyfának is gyakran használt dísznövény Alexander von Nordmann finn zoológusról lett elnevezve.

A Kaukázusból származó faj több tíz méter magasra nő eredeti élőhelyén, tömött, kúpos koronájú, melynek ágai kissé felfelé mutatnak. Dörzsölésre enyhén narancsos illatú, fényeszöld, kifelé ívelő tűleveleken hosszában fehér vonalak találhatóak.

Karácsonyra a lakás ünnepi díszeként használatos fenyők közül ez a legdrágább fajta, mégis örök sláger. Borsos ára általában annak tudható be, hogy szabályos és elegáns – ezáltal divatos is –, jóval később hullatja le a levelét, mint a többi és nem szúr annyira. Illatát tekintve jellegtelen, könnyen díszíthető.

A másik két kedvelt és mindenütt kapható fenyő a luc és az ezüst.

Az Észak-Amerikában őshonos ezüstfenyő, másik elnevezései kék, illetve szúrós luc latinul Picea pungens, tehát a kékeszöld, vastag viaszréteggel borított tűleveleivel az ezüstfenyő a lucfenyő nemzetség egyik faja. Általában 30 méter magasra nő, szabályos, többnyire feltűnően hegyes kúp formájú koronája van, tömérdek ággal, ezért szép sűrű, gazdagon díszíthető. Különleges színhatású, jellegzetesen fenyő illatú, viszont szúrós, ami fájdalmat okoz a dekorálás és az elhelyezés, utaztatás során.

A Nyugat-Svédországból származó lucfenyő számít hazánkban a klasszikus karácsonyfának.

Az előző két fajhoz képest ez is kúp formájú, viszont vékony ágai csavarodnak. Sűrű, de mégsem olyan tömör, mint egy ezüst, viszont a nordmanntól is eltér a rövid, szúrós tűlevelei miatt. Ez a legolcsóbb fenyőfa a vásárokon, mivel hamar hullajtja a leveleit. Illata nem olyan erős, mint az ezüstnek, viszont könnyű hazavinni, mert kis súlyú és rugalmas.

Nekem a személyes kedvencem az ezüstfenyő, még akkor is, ha a nordmann az igazán exkluzív és divatos darab. A kék luc összetéveszthetetlen illata és egy igazán jól kiválasztott impozáns darab a családi ünnepet igencsak meg tudja koronázni.

Pár tipp, hogy tovább bírja a karácsonyfánk:

Ha megvásároltuk a kiválasztott fenyőfát, akkor érdemes fokozatosan beszoktatni otthonunkba. Mielőtt beállítjuk a kiválasztott helyre először egy fagymentes helyen kell tárolni pár napig, és csak utána ajánlatos a kigondolt helyre tenni, hogy legyen ideje akklimatizálódni. Ha természetbarát módon földlabdás példányt vásároltunk, akkor a kitelepítés, kiültetés előtt visszafelé is hasonló módon kell eljárni, hogy ne fagyjon meg a növény.

A karácsonyfát vagy locsolni kell, vagy víztáras lábazatot, tartót kell vásárolni.

Állítható talpat érdemes vásárolni, nem jó, ha körbevágjuk a törzsét a méretezésnél. Viszont mielőtt bevisszük a lakásba pár centimétert érdemes visszavágni a törzs végéből. A karácsonyfánkat a fűtőtesttől, kályhától távol tartsuk. A lakás leghidegebb, de még esztétikai szempontokból kiemelt pontján tárolva tovább marad friss a fenyő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved