Petra a világ legcsodálatosabb helye


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Petra a világ legcsodálatosabb helye,
csak akkor tudjátok meg, mihez hasonlít,
ha odamentek és megnézitek”

Arábiai Lawrence

 

Petra romvárosa Jordániában, a Holt-tenger és az Akabai-öböl között, Ammántól 190 kilométerre délre fekszik.

A sivatag sziklái között megbúvó egykori virágzó karavánközpont a arab nabateusok törzs fővárosa volt. A hetedik századtól hanyatlásnak indult és fokozatosan néptelenedett el. Ezt követően sokáig csak a beduin pásztorok lakták.

Utolsó európaiak a keresztes lovagok, majd kéöbb 1812-ben Johann Ludwig Burckhardt svájci felfedező, útja során kalandos körülmények között ismét rátalált.

A sziklából kifaragott város romjai, sírtemplomai és különleges környezete egyedülálló látványt alkotnak. A Petrába vezető déli völgy, amelynek neve Vádi Músza ahol a Biblia szerint Mózes vizet fakasztott egy sziklából a szomjazó zsidóknak, akik a Kánaán felé tartottak

Petra 1985 óta UNESCO kulturális Világörökség része.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha képesek vagyunk felülemelkedni a Jordániára egyébként jellemző mindent elborító cigarettacsikk tengerén és turistákat kéretlen ajánlataikkal folyton zaklató helyieken, valamint Petra borsos árán, tényleg lenyűgöző sétát telhetünk a múltban.

Az egyiptomi, a görög, a római és a bizánci kultúra hatására épített Petrában a nabateusok templomokat és síremlékeket faragtak, így alakítva ki a városra jellemző egyedi stílus, annak ellenére, hogy ők maguk jellemzően sátrukban éltek.

A nabateusok arámi nyelven beszélő eredetileg nomád nép volt, de fejlett vízvezetékrendszereik révén az i.e. 6. századtól már mesterséges oázisokat létesítettek maguknak, ezzel új útvonalakat hoztak létre a sivatagban.

A nabateus törzs civilizációja az arab-oszmán háborúk után szűnt meg. Petrát sokáig beduin törzsek lakták, de az európaiak számára addig ismeretlen hely maradt, míg Jean Louis Burckhardt fel nem fedezte újra.

Érdekessége még Petrának, hogy Steven Spielberg itt forgatta az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című film csúcsjeleneteit. Ezzel beírva Perta nevét a Nyugat és a popkultúra történetébe.2017 Kidsnews | All rights reserved