SCHELL JUDIT – COSINUS TANÁRNŐ


Orbók Réka (22éves) - 4 éve

A decemberi havas hideg  reggeleken, Budapesten  nem tudunk anélkül végig menni, hogy ne látnánk jó néhány helyen az Álomutazó szuperprodukció reklám kampány plakátját. Az  Álomutazót ugyanaz a  Tulipántündér produkciós iroda jegyzi, aki az elmúlt két évben a nagy sikerű játékkészítőt is jegyezte.  A hazai színház történelemben műfajteremtő sikert és egyedülálló teljesítmény a Broadway világának hatalmas produkcióit idézte, a hazai színházi élet legismertebb szereplőit vonultatta fel. Ez most sem lesz másként. A darabról és szerep kihívásairól beszélgettem Schell Judit művésznővel.

Aki a 2006-os Monte Carlo-i Filmfesztivál legjobb női főszereplője és Jászai Mari–díjas, Érdemes Művész, emellett három gyermek édesanyja. A darabban Cosinust, a hatékonyság tanárnőt alakítja, a főszereplő – Tomi – vaskalapos osztályfőnöke, aki hírből sem ismeri a tréfát, a kedvességet pedig időpocsékolásnak tartja. A hatékonyság és az éberség megszállottja, jajj annak, aki pislogni mer az óráján! Mindene a hatalom és a pontosság, ha ő lenne a világ ura, a világ nagyon rosszul járna vele. Márpedig ő szívesen elvállalná ezt a tisztséget.

Mennyire jellemző Önre magánemberként a Cosinus tanárnő féle szigorúság és hatékonyság?

– A szigor  egyáltalán nem jellemző rám, és nem szeretem minden pillanatom beosztani az életben. Számomra sokkal fontosabb az ábrándozás – és ezért próbálok is törekedni rá, hogy mindig maradjon rá időm.

És mennyire laza vagy engedékeny a magánéletben a gyerekkel például?

–  Felnőttként az embernek a józan ész keretein belül kell maradnia, így nekem is néha  következetesnek kell lennem.

 Hogyan készült a szerepre? Honnan merített ihletet a szerephez?

– Szerencsére egy jól megírt  karakter Cosinus tanárnő szerepe, és a gyermek darabokra  jellemző, hogy a karakterek sokkal kontrasztosabbak, mint egy felnőtt előadás esetében, így nekem színészként könnyebb megformálni a szerepet.

 Ön szerint miben más, esetleg újdonság az Álomutazó produkció színészként?

–  Számomra az előadás mérete lesz a legnagyobb erőpróba és szerintem a többi színésztársam számára is, mert hatalmas színpadunk lesz. Négy teniszpálya méretű területet kell bejátszanunk, ami tényleg hatalmas tér.

Persze ebben nagy segítségünkre lesz a zene, és az éneklés, ami még egy plusz kihívás a darabban, de igazán jó érzésű kihívás nekem, jó hogy külön számaink  is lesznek.

Nagyszerű a produkcióban még, hogy remek gárda gyűlt össze, örülök a kollégáknak, akikkel együtt játszhatok majd december végén, és nagyon várom, hogy kialakuljon a darab látványvilága is.

Az álomutazó színdarab egy kisfiú története, aki az álmaiért küzd a barátjával közösen. Ön szerint mennyire fontosak az álmok?

– Nagyon fontosak szerintem! Az álmok segítségével tudod  levezetni a napi feszültségeket. Fontos, amit az ember alvás közben álmodik és  még fontosabb, amiről  ébren ábrándozik. Szerintem az egyik  lényeges része az életnek,  hogy legyenek álmaink, kihívásaink, vágyaink, céljaink. Ezek nélkül  nem lenne élet az élet.

 2017 Kidsnews | All rights reserved