Stranger things – másik dimenzióba repít


Miu (15éves) - 4 éve

A Stranger Things (16+) a Duffer testvérek által készített tévés websorozat. (magyarul csak felirattal láthatod, mivel nem szinkronizálták). Sztorija hű az 1980-as évek meghatározó horror és sci-fi témájú alkotásaihoz. A saját készítésű sorozatot a Netflix mutatta be 2016. július15-én, az egész 1. évadot közzétéve az interneten. A második évad 2017. október 27-én (nemrég) jelent meg szintén az interneten. Tulajdonképpen mi is ez a Stranger Things? Egy science-fiction, mistery, dráma, horror, thriller, sci-fi filmsorozat. Az alkotók látszólag nagyon sok helyről merítettek inspirációt (Twin peaks, Alien, Xakták, és a 80-as 90-es évek science-fiction remekműveiből), ám egy pillanatig sem érezteti a sorozat azt, hogy valaminek a másolatát néznéd. Ez az, amit jól csináltak a rendezők!

De kezdjük a sztorival, spoiler mentesen: az egész tulajdonképpen arról szól, hogy hol van Will. Ennyi. Will az Indiana állambeli Hawkinsban tűnik el 1983. november 6-án, a Hawkinsi kutatóintézet közelében ott, ahol a legnagyobb bűntény eddig az volt, hogy egy bagoly letelepedett egy nő fején, mert a hajára azt hitte, hogy fészek. Félreértések ne essenek, nem, nem azt fejti ki egy teljes évadon át a sorozat, hogy hol van Will! Sokkal, de sokkal érdekesebb, és izgalmasabb az egész, mint az a “tény”, hogy hol van Will, a gyerekek. Előfordul, hogy a gyerekek a béna poénjaikkal, vagy a rossz színészetükkel olyan simán lehúzzák a filmet, hogy utána csak azt mondod ‘miért?’, de itt nem. Egyszerűen olyan jól lettek összeválogatva a szereplők, hogy nem hogy lehúznák, hanem jobbá teszik a sorozatot a természetes viselkedésükkel, és a korukhoz illő poénjaikkal. Az egész sorozat elején, a céltalanul és tudatlanul nyomozgató seriff, szerintem annyira megadja azt a feelinget a sorozatnak, hogy ‘basszus, ezt hogy nem vetted észre?’ mert neki még nem áll össze a sztori. Ám az 5-6. résznél már te is érezheted, hogy mi is lehet a gond.

Á-á-á….És ilyenkor bejönnek a női szereplők! És végre a nőknek is van szerepe, komoly szerepe, és nem csak díszletnek vannak ott, hanem igazából van szerepe a: fiait egyedül nevelő anyukának, akinek van bátorsága ahhoz, hogy amikor látja, hogy baj van a házban, akkor nem elmenekül, hanem visszamegy harcolni!

És a pubertástól állandóan ideges tinilánynak is, mert ahelyett, hogy elfutna sikítva, mint ahogyan az történni szokott, rohan és gondolkozik, majd cselekszik. És a sorozat elején rajtuk maradt kliséket egyszerűen levetkőzik magukról, és teljesen önállóan cselekszenek minden pillanatban, megtagadva a külsejük alapján tett előítéletet és azt, hogy mi szokott mindig történni a hozzájuk hasonló női szereplőkkel.

A karakterek.

MINDENKINEK van saját, kidolgozott háttérsztorija, és karaktere, és én személy szerint nagyon szeretem ezeket az egyéniségeket. Pár résszel később bejön a képbe az Elevent (011) alakító Millie Bobby Brown, aki talán a legjobban beválogatott szerep. Mert a kislány, aki megszökött a laboratóriumból, és akinek majdnemhogy kopaszra borotválták a haját, elképesztően jól játszik ahhoz képest, hogy maga Millie a forgatásnál még nagyon fiatal volt. A széria történeti leírásához visszakanyarodva: szóval egy furcsa entitás járkál a két dimenzió között, és ennek a fura dolognak nagy kihatása van az áramra.

Na de tudjátok mit szeretek a legjobban a Stranger Thingsben? A kis csapatot, a gyerekeket. Mivel Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo), Lucas (Caleb McLaughlin) és Eleven (Millie Bobby Brown), akik Willt eredménnyel keresik, és nagyon-nagyon sok dolgot ki is derítenek róla, és arról, hogy mi történik. Az is hozzátesz mindenhez, hogy Eleven alig beszél, így nekünk kell kitalálni abból a pár, mindent elmondó szóból azt, hogy mi van.

A végére hagytam az opening elemzését (jelentése nyitás, ebben az esetben a sorozat logójának előjövetele, zenével.), az opening az, ami mindent visz. Alapból szörnyen jó a zenei válogatása a sorozatnak, de az opening sejtelmes, misztikus zenéje, még ez is, a zene sem tudja, hogy miről is van szó 😀 És hogy mire is jó ez a homályosság? Arra, hogy arra készteti az embert, hogy nézze tovább. És ha most esetleg kedvet kaptál megnézni, akkor örülhetsz, mert egy rész általában 45-50 perc! De nehogy csak az első rész 15. percéig nézd, és utána elhatározd, hogy ez unalmas – mert addig valóban nem is annyira izgalmas – ám utána minden kezd beindulni, és izgalmas lenni..

Üdv az új dimenzióban….Tótágasban….Forrás:

netflix.com;i.ytimg.com

2017 Kidsnews | All rights reserved