Szenteste


kidsnews (127éves) - 4 éve

Néhány évszázada a hithű keresztények december 24-én napközben még csak kenyeret, üres bablevest és mákos gubát ettek. Aztán a legtöbb helyen délután négy és este hét óra között megterítették az asztalt és elkezdődött az ünnep fénypontjaként a karácsonyi vacsora. Persze voltak olyan területek is hazánkban, ahol csak a hagyományos éjféli mise után fogtak bele a karácsonyi ételek elfogyasztásába.

Az ünnepi asztalra piros terítő (az öröm szimbóluma) került amelyre szalmát raktak a betlehemi jászol emlékeként. A hagyományos menü is sokszínűen, tájegységeként változatosan és házanként is különbözően alakultak ki.

Leginkább rántott ponty, hal, illetve halászlé kerül az ünnepi asztalra. A legismertebb hagyományos karácsony esti ételünk mégis a töltött káposzta, ennek pedig az az oka, hogy a paraszti világban erre az időszakra időzítették a disznóvágást. Ezeknél a házaknál az elmaradhatatlan káposzta mellett, hurka- és kolbásszal is ékesítették az ünnepi asztalt.  Természetesen nem hiányozhatott a hagyományos diós és mákos bejgli.Forrás:

torzsasztal.com és szeretlekmagyarorszag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved