A kedvenceinknek nem buli a szilveszteri haddelhadd


Tigirl (16éves) - 4 éve

Biztos mindenki várja már a szilvesztert és az új évet, és persze a bulival együttjáró tűzijátékot is. Azt mondtam mindenki várja? Hoppá, lehet, hogy nem mindenki várja a tűzijátékot…

Hát persze! Kedvenceink nem rajonganak érte, mert egy átlagos háziállat fél a villogásoktól és a hanghatásoktól.

Mi tudjuk, hogy most ünnepelünk és most éjfélkor tűzijáték lesz, bennük viszont mindez nem tudatosul, teljesen váratlanul éri őket.

De mégis hogyan tudnánk elkerülni, hogy a kutyusunk, cicusunk agybajt kapjon ebben az időszakban? Ebben segített nekünk Dr. Tóth Klaudia.

Mindenekelőtt azonban tisztázzuk, hogy miért is ijednek meg az állatok a tűzijátéktól. Sokan mondják, hogy „azért, mert nagy és hangos”… Hát, részben. Vizsgáljuk meg, hogy ami nekünk „hangos”, az a kutyáknak mennyire hangos!

Egy közelünkből fellőtt tűzijáték 145 decibel hangerővel szól. Mi, emberek 0-130 decibelig hallunk jól, tehát egy közeli durrogtatás már nekünk is fáj.

Hát akkor a kutyák és macskák? Az állatok egyszerűen megőrülnek a fizikai fájdalomtól, amit egy ekkora hangerejű jelenség okoz. Ezért mindenképp hangszigetelt helyet kell biztosítanunk kedvenceinknek. Ezenkívül a tűzijáték tényleg nagy és fényes, ami az állatok természetes körülmények közt csak néha, például erdőtűz során tapasztalhatnak, így teljesen jogos a félelmük.

Tehát valamit tenni kell, hogy megnyugtassuk kedvencünket. De mit? Erre van pár lehetőség a ház körül:

Alapvetően az a legjobb, ha a kutyus, cicus a gazdija mellett „éli túl” ezt az időszakot, mert ez meg szokta nyugtatni kicsit az állatot. Ha lehet, engedjük be a lakásba, hogy érezhesse közelségünket. Azokat az állatokat, akik nincsenek hozzászokva a benti környezethez, szállítóbokszban is be lehet vinni, néha kinyitogatni az ajtót, hátha kimerészkedik.

Viszont, ha semmiképp nem akarjuk beereszteni otthonunkba az állatot, akkor ott a garázs. Akinek van garázs, egyéb tároló helyisége a házhoz, az esetleg bezárhatja ideiglenesen a kutyáját vagy macskáját oda is. Persze a megfelelő körülményeket előbb biztosítani kell! Például, ha bármi szúrós, éles, veszélyes tárgy van a helyiségben, akkor azt mindenképp vigyük el onnan! Ha van rá lehetőség, álljanak ki az autóval onnan, hogy egy nagyobb testű kutya is elférjen, tudjon mozogni. Ezenkívül persze kell nekik egy kis étel, kis fény és az almuk.

Azonban, ha a fenti óvintézkedések ellenére is látjuk a kedvencünkön, hogy iszonyúan fél, esetleg lehet rajta segíteni egy kis nyugtatóval. Rengeteg féle nyugtató kapható, a gyenge hatású gyógynövényestől a hagyományos pasztásig mindenféle van. Persze ez egy pót-pót lehetőségként kellene, hogy szolgáljon, mert sokkal barátibb, ha a személyünkkel tudjuk megnyugtatni kedvencünket.

Ezek közül a gazdi számára legmegfelelőbb lehetőséget kell használni, de muszáj tenni valamit a szeretett állatunkért.

Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg házi kedvencükről, hiszen ilyenkor nagyon nagy szüksége van ránk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved