Szingapúr-hogy csinálj egy modern nagyvárost száz év alatt


Virginia (17éves) - 4 éve

Ha én egyszer írnék egy könyvet, biztos az lenne a címe: Kezdő kisvállalkozók kézikönyve: hogy csinálj egy modern nagyvárost száz év alatt, de lehet, hogy már megírták helyettem, mert azt nehéz elhinni, hogy ahol pár évtizeddel ezelőtt egy mocskos, cölöpökkel teletűzdelt kis kikötő állt, ott most a világ egyik legmodernebb városának a felhőkarcolói, sugárutai uralják a teret. A város a nevét az egyik legrégibb nyelvtől, a szanszkritról kapta. Ezen az ősi nyelven Szingapúr annyit tesz, mint Oroszlánváros (simha, oroszlán és a szintén szanszkrit szó, pura, azaz város). Na, szóval az oroszlán városa rohamléptekkel indult el a fejlődés útján az 1965-ös függetlenedése óta, és mivel igen kitartó volt, már az élen jár mind technológiai fejlettségben, mind környezetvédelemben (gondolok itt arra, hogyha valaki szemetel, köpköd, vagy ne adj isten, nem öblíti le a vécét a nyilvános illemhelyen, arra súlyos büntetés vár. Abba bele se merek gondolni, hogy tudják mindezt ellenőrizni, hiszen ebben a kedves kis városkában csupán 5,6 millióan élnek!)

Ha Szingapúrt madártávlatból néznénk, egy tengerpart melletti, dzsungelbe oltott várost látnánk, rengeteg zöld térrel, üveg-acél épülettel. Ha az a madár rendkívül szemfüles, rögtön kiszúrná Szingapúr nevezetességeit, úgymint, a stílusosan elnevezett Gardens by the Bay-t, a Marina Bay Sands tornyait, amire egy óceánjáró parkolt le, a város jelképét, az oroszlánsellő Merliont.

Gardens by the Bay (Öböl menti kertek)

Szingapúrban, két óriási üvegház van, az egyikben igazi dzsumbuj lehet, több tízezer (pontosabban 220 000 darab) növényritkaságot csodálhatunk meg ott a világ minden tájáról, a másik monstrum a szingapúri flórák, különös és titokzatos világát mutatja be. Az Öböl menti kertekben 18, azaz tizennyolc darab fémből készült, óriási szuperfa emelkedik a kertek fölé. Tizenegy napkollektorral van megáldva, ezeket minden este fénybe borulva csodálhatjuk meg, ami fantasztikus látvány, de ez még nem minden! A fák nem csak világítási feladatokat látnak el, hanem az esővizet is összegyűjtik, amivel öntözik a kertet, valamint a szökőkutak működtetéséhez is elengedhetetlen. A kert motorjaként funkcionálnak, valamint olyan technikákkal van felszerelve, ami a fák ökológiai funkcióját utánozzák. Az oldalukon kúszónövények kapaszkodnak. Ami a tériszonyosoknak nem igazán ajánlott, az a nem minden fantáziát nélkülöző Skywalk, ami a két legmagasabb szuperfát köti össze.

Marina Bay Sands

Mikor egy város kikötőjében sétálsz, teljesen természetes, hogy rengeteg hajót látsz, és ez Szingapúrban sincs másként, de melyik városban látsz hajót, ha az égre nézel? A három, 55 emelet magas extravagáns luxushotel tetején csücsülő, csinos kis vízi jármű, amelynek a fedélzetén többek között egy park – amelyben nem kevesebb, mint 3900 ember fér el – és egy végtelenített medence található, amit bármelyik város szívesen elfogadna. De van itt konferenciaterem, 2560 szoba, múzeum, étterem, és a hotelnek közvetlen kapcsolata van egy bevásárlóközponttal, ha valamelyik vendégének esetleg elhalaszthatatlan vásárolhatnékja támad.

 

A Merlionok

Az oroszlánfejű, halfarkú lény már az ősidőktől kezdve a város kabalája (igazából csak 1964 óta, de mi ez, ha nem az őskor?). Öt hivatalosan elhelyezett sellőoroszlán áll a városban, ezek közül kettő meghaladja a 8,6 métert, de mindenhol megjelennek, mint díszítőelem.2017 Kidsnews | All rights reserved