Szőrgombócok sorozat – Tengerimalac


Tigirl (16éves) - 4 éve

Igen az! Persze nem azért hívják őket így, mert annyira szeretnek lógni a strandon… A tengerimalacok onnan kapták nevüket egyesek szerint, hogy a tengeren túlról jöttek, mások pedig úgy gondolják, hogy a kukoricáról (más néven tengeri). Ezt nem tudtuk kideríteni, sajnos e heti Dr. Vetonkból, de azt igen, hogy milyen igényeik vannak kis barátainknak.

Szőrgombócok sorozatunk harmadik epizódjaként megismerkedünk a tengerimalac-tartás rejtelmeivel, Dr. Tóth Klaudia vezetésével.

Szóval malackát fogunk tartani? Jó, de van máris egy csomó kérdésünk: hogy rendezzük be a ketrecet? Hova rakjuk? Mekkora legyen? Nőstény vagy hím? Ugye, hogy ez érdekel? Nos, most itt vannak a válaszok:

Először is a ketrec: Nem kell óriási méretű, csak akkora, hogy legyen benne elegendő tér a futkározáshoz és búvóhely is férjen bele. Az alját érdemes pellettel felszórni, hogy a vizelet ne áztassa el a ketrec alját, majd egy kis forgácsot tenni a tetejére. Az almot persze rendszeren cserélni kell, hetente egyszer ajánlott. Az elhelyezésről annyit kell tudni, hogy a ketrec ne legyen a földön és ajtóhoz közel (nagyon könnyen megfáznak a huzattól, nem szabad rájuk nyitni az ablakot sem). Egyébként nyáron, a melegben (kb. 24°-ig) ki lehet őket vinni a szabadba hámmal, vagy kinti ketrecben tartani, de vigyázni kell, nehogy napszúrást kapjanak.

Gondolatban már be is rendeztük a ketrecet, de most jön a tengerimalac kiválasztása:
Első és legfontosabb szabály: ne tartsunk egyedül tengerimalacot! Társaság nélkül nem érzik jól magukat és könnyen belebetegedhetnek. Tehát, ha még mindig kitartunk a malacka vásárlás mellett, akkor egyből legalább két kis szőrgolyóval kell számolni. És milyen neműek legyenek?

-Ha két hímet tartunk, legyenek különböző korúak, vagy születésüktől tartsuk őket együtt, de a legbiztonságosabb mégis az, ha ivartalanítjuk őket. Ha azonos korú hímeket tartunk, ők   verekedhetnek, ezért nagyobb ketrec kell nekik.

-Két nőstényt tarthatunk együtt.

-Egy, vagy több nőstény és egy ivartalanított hím a legideálisabb, mert ez áll a legközelebb természetes életkörülményeikhez.

-Ivaros egyedeket (nem ivartalanított) ne tartsunk együtt, mert a hímek verekedhetnek, illetve fennállhat a túl korai szülés veszélye (ha túl fiatal a nőstény).

Mindenkinek más lehet a kedvező párosítás, ez gazdától függ. Képzeletünkben már ki is választottuk életünk malackáit, és most ott állunk, hogy ők éhesek, de mi nem tudjuk, mit adjunk nekik. De aggodalomra semmi ok, a doktornő segít!

A tengerimalacoknak az egészséges táplálkozás épp olyan fontos, mint az embereknek, ezért nagyon oda kell figyelnünk, hogy mit, hogyan adunk kedvenceinknek. A fő táplálék a széna kell, hogy legyen, de adhatunk nekik (csak fonnyasztott!) zöldséget, és jó minőségű tápot, magkeveréket. Naponta egyszer, kétszer elég őket etetni.

 2017 Kidsnews | All rights reserved