Trumpdózer


kidsnews (127éves) - 4 éve

Donald Trump már többször bebizonyította, teljesen érdektelen számára a diplomácia, mindez – amíg a saját vállalat csoportját irányította; nem is volt senki számára probléma.- Most viszont az Amerikai Egyesül Államok elnöke és ebből adódóan a világ meghatározó véleményalkotója.

Trump december elején elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és bejelentette, hogy oda költözteti az USA követségét, ami több okból is gond.  Az egyik fő ok az, hogy Jeruzsálem nem Izrael része. Az ország kikiáltása után kezdődött első arab-izraeli háborúban Izrael a Jeruzsálem nyugati felét, Jordánia pedig a város keleti részét foglalta el, keleti felében található egyébként a három világvallás legszentebb helyeit is magában foglaló óváros. Izrael 1967-es hatnapos háborúban Ciszjordániával együtt egész Jeruzsálemet is elfoglalta és tekinti fővárosnak 1980 óta, de ezt a világ többi országa nem ismerte el azóta sem.

 

A világ vezetői évtizedek óta igyekeznek közelíteni egymáshoz a feleket, de a három világvallás szenthelyei is ebben a térségben találhatóak, így a közel-keleti országok számára Jeruzsálem értéke sokkal inkább érzelmi, és vallási kérdés, mint bármi más. Jeruzsálem szenthely státusza mellett a világ egyik legősibb városa, amely kulturális, vallási, közigazgatási és politikai szempontokból is nagyon sokszínű. Itt mindennek jelentősége van, még egy széket sem rakhatsz ki a házad elé, hogy annak ne legyen visszhangja politikai vagy vallási nézetben.

Ezekből az okokból már jól látható Jeruzsálem sorsa a palesztin-izraeli konfliktus egyik kényes pontja. Izrael fővárosaként tekint az egész városra, miközben a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt, majd annektált részét tennék meg leendő államuk fővárosának és ebben az egész arab világ támogatja őket.

„Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosaként”- mondta Trump, majd hozzá tette, hogy bízik benne, hogy a józan ész hangjai felülkerekednek a gyűlölet hangzavarán. Nem meglepő módon döntését és bejelentését kizárólag Izrael üdvözölte.

Válaszként az Iszlám Együttműködés Szervezete rendkívüli tanácskozást tart, és felszólította az USA-t, hogy hagyjon fel a izraeli-palesztin békefolyamatban betöltött szerepével. Egyiptom az ENSZ-hez fordul és arra készül, hogy érvénytelenítsen mindenféle nyilatkozatot, ami Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntések alapján születik. A HAMASZ meghirdette a harmadik intifádát (felkelést) a térségben. Még az olyan szövetségesei az Egysült Államoknak, mint a britek vagy Franciaország, Németország is igyekszik meggyőzni Trumpot döntése visszavonásáról. A világ felelős gondolkodói mind egyetértenek abban, hogy Jeruzsálem a stabil béke kulcsa, nemcsak a régió, hanem az egész világ számára.

 Forrás:

Cikk: bbc.com kitekinto.hu, wikipedia.org, index.hu. origo.hu

Kép: s3.amazonaws.com; nydailynews.com, orientalista.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved