Tűzijáték kisokos


T.Thomas (20éves) - 4 éve

Nemsokára itt az újév és közeledik az a bizonyos  időszak, amikor legálisan lehet pirotechnikai szórakoztató eszközt, más néven tűzijátékot vásárolni. A fiatalok körében nagy heppnek örvend a durrogtatás és pukkasztgatás, de azért nem kell elfeledkeznünk az idősebb korosztályról sem, akik ugyanúgy élvezik az ilyen adrenalin bombás szórakozást.

Mielőtt belevágunk a téma fejtegetésébe ejtsünk néhány szót arról, hogy mit és mikor lehet vásárolni.

A pirotechnikai eszközöket öt csoportba sorolják, ebből az öt csoportból egy közember csak az első három csoporttal találkozhat.

Az 1. osztályba a szórakoztató játékos eszközök tartoznak (például a tortán lévő csillagszóró vagy a konfetti bomba) a 2. osztályba tartoznak a kisebb tűzijátékok, amelyeket csak 14 éves kor felett vásárolhatunk (ilyen például a pálcás rakéta, a római fáklya stb). A 3. csoport a közepes tűzijátékok, amelyeket a 18. életévüket betöltött személyek vásárolhatnak és ők használhatnak fel (ezek a jól ismert szines tűzijáték telepek). Nos, felvetődik ugye az a kérdés, hogy mikor is lehet őket használni és megvenni.

Az első kategóriás eszközök az év bármely napján fellelhetők az üzletekben és ugyanígy használhatóak is, a 2. és 3. kategóriás termékek viszont csak december 28-31 között vásárolhatók és december 31. este 6 óra és január 1. reggel 6 óra között használhatóak fel.

Jó-jó elég volt a hivatalos rizsából nézzük, hogy mit is vegyünk és hogyan használjuk őket.

Amint belépünk egy ilyen üzletbe számtalan lehetőség között választhatunk. De mi maradjunk az átlagos dolgoknál és vásároljunk be mondjuk pár római fáklyát, egy két rózsát vagy másik nevén varázsvirágot, pálcás rakétát és maximum 2 tűzijáték telepet. Haladjunk szépen sorjában a legártatlanabbtól a legveszélyesebbig (bár az tény, hogy a legártatlanabb is ugyan olyan veszélyes a hozzá nem értő kezekben, mint a komolyabbak).

Római fáklya

Több neve is ismert, színköpő, színlövő. Valószínűleg mindenki találkozott már ezzel a hosszúkás pálcával, amely szép, színes gömböket lövell ki magából a begyújtását követően. Sokan nem szakszerűen használják, vagyis kézben tartják, ami veszélyes, mivel pamutos szőrmés anyagot érve tüzet is okozhat, ezért a biztonság kedvéért kössük ki a kerítéshez és így valószínűleg senkinek sem eshet baja.

Varázsvirág


Ez egy villogva pörgő, kisebb henger alakú bombácska. Két féleképpen szokták használni; ebből a földön begyújtás a biztonságosabb, a kézben gyújtás, majd utána eldobás pedig a kevésbé biztonságos. Szép látványos villogás és pörgés az effektje, amelyet egy durranás koronáz meg a végén.

Pálcás rakéta

A kinézete igen egyszerű a nevéből adódóan egy pálcára helyezett rakétáról van szó. A pálca az indítást segíti elő, megkönnyítve az illető dolgát a helyes irányba állítással. Használata is egyszerű, két lehetőségünk van: vagy a földbe szúrjuk, ami azzal járhat, hogy a rakéta eldől, vagy nem bír elrepülni és ott helyben a földön pukkan el, vagy egy hosszú nyakú üvegbe helyezzük. ami elég stabil és biztonságos.

Tűzijáték telep

Ezek a közepes tűzijátékok, amelyek ára is jól mutatja, hogy komolyabb szerkentyűkről beszélünk. Általában valamilyen szabályos test alakban forgalmazzák őket (ötszög, vagy kocka). Külsejük sokatmondó, ugyanis általában fel van tűntetve rajta minden, ami az eszközzel kapcsolatos: robbanó anyag mennyisége, az effekt kinézete, és ami a legfontosabb a használati utasítás. Ezeket a tűzijátékokat csak nagy, nyitott területen használjuk, távol minden gyúlékony anyagtól, mivel nem egyszer történt már meg, hogy meghibásodtak vagy eldőltek és így nagyon nagy kárt okoztak.

Nagy kapacitásuk (kb 10-100 töltény) lévén, ha egyszer elindítottuk a folyamatot türelmesen végig kell várnunk, hogy abba is maradjon, megállítani nem nagyon lehet és veszélyes is. Még egy fontos dolog az is, hogy ha a telep nem lép működésbe, semmi esetben se hajoljunk a tölténycsövek felé, ugyanis a késleltetett égés megtréfálhat minket és akkor a szemünk közzé kapjuk a dirr-durrt, ami nem lesz kellemes.

Alapszabály tehát annyi, hogy figyeljünk oda a használati utasításra és óvjuk a környezetünkben lévőket. Nagyon fontos, hogy magánszemély petárdát nem használhat, mivel már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved