Újra a Holdra


kidsnews (127éves) - 4 éve

Donald Trump amerikai elnök rendeletben mondta ki, hogy Amerika célja előbb űrhajósokkal visszatérni a Holdra, majd embereket küldeni a Marsra.

A washingtoni Fehér Házban december 11-én ünnepélyes keretek közt aláírt dokumentum (Space Policy Directive 1, vagyis első űrpolitikai rendelet) a nemrég megalakult Nemzeti Űrtanács első, októberi ülésén egyhangúlag elfogadott javaslatot öntötte hivatalos formába.

Az aláírási ceremónián kongresszusi képviselők, kormányzati és űripari szereplők, jelenlegi és volt űrhajósok – például Harrison Schmitt, az 1972-ben utoljára a Holdon járt Apollo-17 legénységének tagja – is részt vettek. (Kép: NASA / Aubrey Gemignani)

Az elnök által megfogalmazott fő cél, hogy az Egyesült Államok űrprogramjának fókuszába ismét az emberes űrrepülés kerüljön. Mike Pence alelnök, aki ugyancsak részt vett az eseményen, és egyúttal a Nemzeti Űrtanácsot is irányítja, örömét fejezte ki, hogy a javaslatukat az elnöki rendelet a hivatalos állami politika szintjére emelte. Véleménye szerint a Holdon való amerikai jelenlét újbóli elérése alapvető fontosságú a stratégiai céljaik elérése szempontjából. A politikai deklaráción túl azonban sem a határidőkről, sem a programokhoz rendelt költségvetésről nem esett szó.

Mind a NASA, mind az amerikai űripar képviselői üdvözölték és támogatásukról biztosították a rendeletben megfogalmazott célokat. Hamarosan, már februárban, a NASA 2019-es költségvetési tervezetének nyilvánosságra hozatalakor kiderülhetnek a részletek, hogy a politikai szándék hogyan alakítja majd a finanszírozás kereteit.

Frey SándorForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved