Vegán(n)ak lenni?


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

Sok ember nincs tudatában a szavak pontos jelentésével, nem tudja megkülönböztetni a vegetáriánust a vegántól, keveri a paleoval, az allergiással, és az ételérzékennyel. Tehát tisztázzuk, ki kicsoda ebben a történetben:

Vegetáriánus (vega) az az ember, aki nem eszik húst.

A vegán egy sokkal szigorúbb étrendet kíván, azaz nem csak húst, hanem semmi állateredetű ételt nem tartalmaz a fogalom.

A paleoit egy diéta elnevezése, a megengedett ételek listája sok kérdőjelet tartalmaz, de alapvetően majdnem minden zöldség és gyümölcs, hús, zsír, dióféle, tengeri állatok, tojás, hidegen sajtolt növényi olajok és gomba fogyasztását engedi.

Az allergiás, glutén- laktóz- és fruktózérzékeny pedig orvosilag beteg. Ők nem maguknak választják ezt az életmódot, mint a legtöbb ember, hanem az életmód választja őket.

Az első kategória a legfélreérthetőbb, leglazább és legtöbb okú . Rengeteg oka lehet annak, ha egy ember vega. A leggyakoribb az életmódváltás miatt van, akik valami miatt (lehet például komolyabb betegség után, cikluszavar miatt, kísérletezésből, kíváncsiságból stb.) maguktól válnak vegává, aztán vagy maradnak azok, vagy nem. Ezt sokan hívják „hisztinek”, és alapvetően van benne igazság, hiszen létezik az az embercsoport, aki azért lesz vega, mert a mai trend azt diktálja, és elújságolja fűnek-fának, hogy mától nem eszik húst, miközben valószínűleg szervezete ezerrel tiltakozik ellene, nem bírja a gyors átállást, szüksége van a húsra. Ez nagyon helytelen, azért sose legyél vega, mert azt látod mindenhol, hogy ez az egészséges életmód egyetlen feltétele, hiszen ahhoz, hogy egészségesen élj, rendszeresen sportolni kell, mellőzni kell a szénsavas üdítők, cukor és szénhidrát mértéktelen fogyasztását, figyelni kell arra, hogy eleget aludj, eleget igyál, és jól érezd magad a bőrödben.


Én ezen belül is egy ritkább kategóriába tartozom. Mindig kérdezik tőlem, miért nem eszek húst, és erre mindig egy egyszerű példát mondok: egy átlagos gyerek elé egy éves korától kezdve húst raknak, ezért ők megszokják, lételemükké válik a rendszeres fogyasztása. Elém pedig nem raktak húst a szüleim, ezért nem szoktam meg, nem vált a mindennapjaim részévé a hús evés. Aztán jönnek a hasonló bugyuta kérdések, hogy akkor mégis mit eszek, ha nem húst?

A hús önmagában semmivel nem pótolható, ezzel tisztában van minden vega, viszont zöldségekkel, gyümölcsökkel, magvakkal és tejtermékekkel pont ugyanolyan életet lehet élni, mint hússal, sőt, a mai világban egészségesebb is. Az a nagy büdös helyzet, hogy ha nem piacon vagy bioboltban veszed a húst, akkor veheted úgy is, hogy tömény antibiotikumot eszel magában. Ugye nem hangzik jól? Ez mind sajnos azért van, mert a mai kereskedelmi világ egyetlen célja a bevétel, a húsnak nagy a kereslete. Viszont mire egy csirke, vagy egy marha kifejlődik, és fel lehet használni a húsát; bizony ebből a szempontból kivárhatatlan idő és az embernek nőnek az igényei, gyorsítani kell az állatok fejlődésének folyamatát, aminek a legegyszerűbb és legolcsóbb módja az antibiotikum, ami nagyon embertelen. Belekerül az állat szervezetébe, felgyorsítja a növekedését, lecsökkenti az életidejét (nem mintha ez bárkit is érdekelne), majd ennek az agyonkezelt állatnak megeszed a húsát, és csodálkozol, hogy miért vagy rendszeresen beteg, hogy miért gyógyulsz lassan, hogy miért fáj a fejed és a hasad, és miért zavaros a ciklusod. Hát az antibiotikum miatt! És ez mind sajnos nem elég, mert itt nem csak rólunk, emberekről szól, hanem azokról az állatokról is, akiket hihetetlen, már-már indokolatlan mennyiségben fogyasztunk.

És akkor most következzenek a megdöbbentő adatok:
Egy ember élete során 11 tehenet, 27 disznót, 2400 csirkét, 80 pulykát, 30 birkát és 4500 darab halat fogyaszt el. Ebből következik, hogy a vegetáriánusok, akik bolygónk népességének nagyjából 5 százalékát teszik ki, és a vegánok, akik 7 milliárd ember mindössze 2 százaléka, pontosan ennyi állat életét kímélik meg az életük során. Tehát a Földön 70-80 év (egy átlag ember életének leforgása) alatt 50 milliárd, egy év alatt pedig 700 millió állat veszti életét csak miattunk. Brutális számok ezek, de nem célunk az, hogy mostantól ne egyél húst. Mindössze annyit akarnak veled tudatni, hogy ha a napi fél kiló húst eszik az ember, amiben 0,16 kiló antibiotikum van, akkor egy év alatt 6*, élete során pedig 438 kilogramm antibiotikumot fogyaszt el, ami nagyon egészségtelen, ezért nagyon fontos nagy figyelmet fordítani a hús vásárlására.

A vegánság egyfajta alkalmazkodás a természethez. A vegán étrendre átállni sokkal nagyobb energia, alázat és idő kell, hiszen mindennemű állati eredetű étel fogyasztásáról le kell mondani. Mindezek mellett lelkileg is sokat változtat az emberen, mérhetően nagyobb figyelemmel lesz az élővilág, embertársai és az élet felé, s mivel húst nem eszik, kénytelen újabb és újabb egzotikus gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani mindenféle izgalmas eredetű magvakkal.

A paleolit étkezés megint egy külön dolog. Ők nem a természetre való nagy figyelem, vagy a trend, megszokás, kedvéért étkeznek másképpen, hanem az úgynevezett civilizációs betegségek (elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és hasonlók) megelőzése érdekében. A paleolit étrend legfőbb eleme a hús, az igényes hús, hiszen ha jó helyről van, akkor nem nyomja el a sok gyógyszer a benne lakozó temérdek hasznos vitamint. A húsokban legnagyobb mértékben megtalálható vitaminok a B1, ami a szénhidrátok energiává alakítását segítő enzimekhez szükséges, B2, ami a hajunk, körmeink és bőrünk növekedéséért felelős, B6, ami az idegrendszerünket tartja rendben, B12, ami a vörösvérsejtek normális képződéséhez járul hozzá, niacin, ami pedig az anyagcsere nélkülözhetetlen része. Aztán pedig ott van a D- és az A vitamin, (amikből ugyan kevesebbet tartalmaz) amik hiányában látáskárosodás és csontképzési rendellenesség léphet fel, tehát ezek is mind nagy szerepeket játszanak az egészségünkben.

Összesítve a jó minőségű hús nagyon fontos eleme az embernek, de sosem szabad elfelejteni, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ugyanannyira fontos, sőt, talán fontosabb is külön figyelni rá, mert az embernek a hús evése automatikusabb, mint a gyümölcsöké, zöldségeké.Forrás:

Cikk: webbeteg.hu, wikipedia.org,netextra.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved