Állati LEG-ek


D.Barbara (20éves) - 4 éve

Bizonyára mindnyájan hallottunk már biológia órán, vagy éppen a TV-ben az állatvilág LEG-jeiről. Sokan már unják is, hiszen mindenki tudja, hogy a leggyorsabb állat a gepárd, a leglassabb pedig a lajhár stb stb.

Azonban akár hiszed, akár nem mégis tud újat mutatni a földi állatvilágunk. Íme, néhány meglepő és különleges szelet.

1.

Leggyorsabb állat

Nem, nem a gepárdról van itt szó. Igaz, hogy szárazföldön ő a leggyorsabb, azonban egy levegőben közlekedő társa megelőzi. Míg a gepárd 120 km/órával fut a földön, addig a vándorsólyom közel 380 km/órával száguldozik (zuhanó) repüléssel az égbolton. Pusztán, hogy érezzük ezen számok súlyát: a világ leggyorsabb embere, Usain Bolt is mindössze 44,72 km/órára képes felgyorsulni.

A vándorsólyom előfordul szinte az egész világon: Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, sőt még Ausztráliában is. Hazánkban, az 1930-as években még 40-50 pár volt a vándorsólymok száma, azonban ez folyamatos csökkenésnek indult és egy 2012-es madárszámlálás alapján már csak 17 sólyom telelt Magyarországon.

2.

Legrondább állatok

Igen, tudom, a szépség relatív, és mindenki számára mást jelent a szép és a csúnya. Azonban valószínűleg nem sokan lesznek, akik a csupasz földi kutyát, a véznaujjú makit, vagy éppen a Psychrolutes marcidus-t szépnek találják.

 

Szegény csupasz földi kutyát még bundával sem áldotta meg a sors, csupán néhány szőrszál található testén. Azonban, ha ez még nem lenne elég füle sincs, csupán két nyílás, s szeme sem az igazi, hiszen majdnem teljesen vak. Tulajdonképpen két pár metszőfoga segíti csupán a túlélésben, hiszen ezekkel rág, alagutat fúr, és védekezik.

A korhadt fákban élő rovarokkal táplálkozó véznaujjú makinak sem kölcsönöz túl szép látványt hosszúkás orra, és távol ülő szemei. S más állatoktól eltérően ők már gyerekkorúkban is ijesztően festenek.

A Psychrolutes marcidus (angolul blobfish) egy tengeri hal, amely az óceán mélyén éli mindennapjait, és nagyon ritkán mutatkozik emberek előtt. Testét zselészerű anyag alkotja, és sűrűsége kisebb a vízénél, így izmok és úszás nélkül is könnyedén képes lebegni. Táplálékát lebegés közben szerzi azáltal, hogy egyszerűen bekapja azt, ami elég közel kerül hozzá.

3.

Legritkább állat

Földünkön sajnos sok veszélyeztetett faj él, alacsony populációszámmal. Azonban egy Magányos George nevű óriásteknős vitte a pálmát ebben a kategóriában, aki egyes egyedül élt a Santa Cruz szigeten található Charles Darwin kutatóállomáson. Azonban 2012 júniusában elpusztult. George a galapagosi óriásteknősök Pinta szigeti alfajának utolsó képviselője volt.

Jelenleg nincs egy állatfaj sem kinevezve a világ legritkább állatának, azonban a tudósok megneveztek 10 fajt, amelyek valószínűleg pár éven belül kihalnak majd: angonoka teknős, ibériai hiúz, szumátrai rinocérosz, óriás bambuszmaki, szumátrai tigris, amuri leopárd, izraeli feketebéka, axolotl, swinhoe-lágyhéjúteknős és kínai folyamidelfin.

Nagyon fontos Földünk állatvilágának sokféleségének megőrzése, hiszen minden egyes faj egyedi és megismételhetetlen. Védd a természetet Te is!Forrás:

www.runnersworld.hu, www.erdekesvilag.hu, www.bien.hu és wikipedia.org

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved