Az ezer tagú család


kidsnews (127éves) - 4 éve

A család a társadalmi kiscsoportok egyike, ahol a csoport tagjait közös ismérvek jellemezik és kötik össze. A társadalmi együttélés legkisebb egysége általában egymással rokonságban élő emberek alkotnak. Sokunknak születésétől fogva termesztéses, hogy olyan családba nevelkedjünk, ahol szüleink, testvéreink, rokonaink születésünk pillanatától törődnek, gondoznak minket, de ez nem mindenki számára természetes. Mi, kiváltságosok nem tudjuk milyen, ha nem törődnek velünk gyermekként, hogy hivatalos nyelvezettel mondva: hátrányos helyzetűnek, vagy kiemelten hátrányos helyzetűnek lenni.

Beszélgetőpartnereim nem vérrokonok, mégis egy igazi család tagjai. Kapcsolatuk apa és fia, mentor és tanítvány, egy vezető és követő, védő és oltalmazott kapcsolata. Annak ellenére, hogy nem vérrokonok és Józsi is hátránnyal indult az életnek, mára már érti és tudja, hogy helyzetéből csak a tanulás és az azt követő munka fogja tudni kivezetni.

 

Lakatos József a biatorbágyi régióban rossz társaságban lévő gyermekként csinált kisebb butaságokat, amikor találkozott Pénzes László rendőr főtörzszászlóssal, mikor kint volt náluk a külterületen lévő házuknál. Beszélgetni kezdtek és Laci bá meghívta ide a klubba – meséli Józsi – aki azóta is lejár, ahogy a környéken élő többi rossz helyzetben lévő gyerek is.

A Klub – ahogy ők hívják – valójában egy különleges hely azok számára, akik nem találták a helyüket, csellengők – meséli Pénzes László rendőr főtörzszászlós. Olyan gyerekek, akiknek ugyanúgy jár, járna egy esély, ahogy bárki másnak.

A klub ötlete 2001 környékén merült fel először – kezd a történetbe Laci bá – akkor még a klubhelyiségek garázsként funkcionáltak. De ebben az időszakban nemcsak ebben a régióban, hanem az egész országban megemelkedett az ifjúsági bűnözés, és más rendőrőrsökhöz hasonlóan, mi is kerestük a saját megoldásainkat. Gondolkodtunk, hogyan tudnánk a területünkhöz tartozó fiatalokat motiválni, belevonni jó dolgokba, hogy számukra vonzó legyen a helyes út, ugyanakkor olyan értéket is teremtsen, ami megváltoztatja a hozzáállásukat és a jövőképüket. Ötleteink alapján 2005-ben sikerült megvalósítani a Biatorbágyi Bűnmegelőzési Klubot, kollégákkal és polgárőrökkel elkezdtük a garázst átalakítani klubhelyiségekké, akkor persze még sokkal kisebbek voltak ezek a helyiségek.

Aztán, kint az utcán ahányszor találkoztunk csellengő gyerekekkel, akik nem voltak például iskolában, megálltunk, kiszálltunk az autóból és hívtuk őket a klubba mindenféle kötelezettség nélkül. Sokszor ki kellett menni a családdal beszélni, miért lenne az egész család számára jó, hogy a gyerekek idejárjanak. Ma sem ritka sajnos, hogy ezek a gyerekek csak a klubházban tudnak nyugodtan készülni a másnapra, de nálunk az sem meglepő, hogy van, aki itt kap csak melegételt, ruhát vagy éppen fürdési lehetőséget.

Ma már sokkal könnyebb dolgunk, dolgom van, hiszen az első gyerekek egyetemre, főiskolára mentek, gimnáziumba járnak sokan választották a rendőrszakmát. Ők hozzák az eredeti környezetükből be a kisebbeket, és ezzel rengeteg feladatot vesznek le vállamról a klubéletben. Nemcsak azért, mert élő bizonyitékai annak, hogy igenis ki lehet törni bármilyen környezetből, hanem azért is, mert ezek a gyerekek ma is bejárnak a klubba, azzal a különbséggel, hogy amellett, hogy tanulnak önkéntesként tanítják a kisebbeket.

Igazi családként működnek ők együtt, megbeszélik a problémákat, suli szitukat, de az sem ritka, hogy nekem kell bemennem a suliba a tanárokkal megbeszélni ezeket – folytatja a beszélgetés Laci bá.

A klub az otthonuk és én vagyok az apukájuk, számomra a velük való törődés az a pihenés. Jó látni amikor visszajönnek segíteni, vagy amikor elmennek és tanulnak. Van olyan gyerek, aki most Angliában tanul orvosnak. Az ő sikereik büszkeséggel töltenek el, jobban örülök nekik, mint a saját sikereimnek. Sokszor jönnek minket, és a munkánkat, módszereinket tanulmányozni belföldről és külföldről is, mert a körzetben nincs ifjúsági bűnözés, és a hozzánk járó gyerekek képesek kitörni, és beilleszkedni a társadalomba. Én bennük mindig egy-egy újabb gyereket látok, egy újabb lehetőséget, akinek segíteni kell, hogy kibontakozhasson és megtalálja a helyes utat.

 

Ha segíteni tudsz és akarsz is, akkor az adományodat a Biatorbágy Nagyközség Közbiztonságáért Alapítvány, Biatorbágyi K&H banknál vezetett 10403208-50526772-87891009 számlaszámára tudod elküldeni. Alapítvány 1995-ben került megalapításra, és azóta segíti Biatorbágy ifjúságvédelmét

 

 

 Forrás:

fotó: kidsnews.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved