Bedő Imre, Férfiak Klubjának alapítója


Kék Homár (17éves) - 4 éve

Társadalmunk hatalmas változásokon megy és ment keresztül az utóbbi évtizedekben. Gondoljunk csak bele, hogy a nagyszüleink milyen más körülmények és értékek között nőttek fel, mint mi. Az én nagyszüleim nagyon szívesen meséltek nekem a gyerekkorukról, és bennem egy szerényebb, de becsületesebb, igazabb világ képe rajzolódott ki. Nagyapám mindig is nagy tisztelettel beszélt az édesapjáról, kihangsúlyozta, hogy milyen fáradhatatlanul dolgozott a bányában… A régi időkben az apák nem csak a keménykezű családfő szerepét töltötték be, hanem példaképként is álltak a gyerekeik előtt. Na de mi a helyzet a férfiak és az apák megítélésével a 21. században? Ennek jártunk utána Bedő Imrével, a Férfiak Klubjának alapítójával.

Minden történelmi kornak megvolt a maga férfi-és nőideálja. A külső is fontos szerepet játszott, de a hangsúly előbb-utóbb a belső értékek felé tolódott. Legtöbbünkben biztosan él egy általános kép arról, hogy milyen tulajdonságok tesznek vonzóvá egy mai férfit. Bedő Imre viszont úgy vélekedik, sajnos az a baj, hogy nincs konkrét férfikép:

– Mi megkérdeztünk nyolcezer fiút és férfit, hogy honnan veszik a férfiképet, és több mint 70%-uk azt mondta, hogy a filmekből és a magazinokból. Tehát az otthoni férfi minta elveszett, leginkább a sok válás miatt, az apák kikerülnek a családokból. Ha pedig nem válnak el, akkor valószínűleg az apa sokat dolgozik.

 Manapság nagyon kevés férfi választja a pedagóguspályát, ezért mi, diákok az iskolában sem igazán tudunk férfi példaképekkel találkozni.Ezért aztán egy innen-onnan összeollózott, szedett-vedett férfikép próbálkozik élni a köztudatban, már amennyire a fantáziákból épült ideálok életképesek…Na és itt lépünk mi a színre, vagyis a tizenévesek. Bár sajnos nem tudom más lány kortársaim szemével nézni a dolgokat, végtelenül izgalmas belegondolni, vajon hogyan keveredik össze körülöttünk és bennünk a klasszikus apakép (már ha van) azokkal a viselkedésmintákkal, amiket a velünk egyidős fiúktól látunk. Akik meglehetősen bizonytalanok abban, hogy milyennek kéne lennie egy férfinak.

Vannak, akik nagyon macsók akarnak lenni, menő cuccokkal, meg izmokkal, és lehengerlő dumával. És vannak a félénkek, akik inkább meg sem szólalnak, és szeretnek mindenben a lányoknak igazat adni. Sajnos ezek után nem tudom egy frappáns mondattal megfogalmazni, hogy milyennek kéne lennie egy ideális fiúnak, mert az a helyzet, hogy fogalmam sincs.

Szintén érdekes kérdés, hogy mi a helyzet a férfiassággal egy olyan világban, ahol egyre nagyobb teret hódít a feminizmus:

A feminizmus azért is vicces dolog egy kicsit, mert valójában soha nem volt akkora elnyomás a férfiak részéről. Az ember fejlődésével foglalkozó tudósok is azt mondják, hogy ha tényleg ennyire el lettek volna fojtva a nők, akkor nem éltünk volna több évezredet.

Gondoljunk csak bele! Biztosam ti is jártatok már olyan kis falvakban, ahol az emberek kétkezi munkából éltek. Több generáció nőtt fel úgy, hogy alig hagyta el a faluját, talán csak a szomszéd faluig ment, vagy néha-néha elruccant a közeli városba venni valamit. Ezeknek az embereknek nem voltak nagy vágyálmaik, nem akartak a Kanári-szigetekre menni nyáron, csak megházasítani a gyerekeiket, támogatni őket a munkakeresésben. Egy ilyen helyzetben a férfi és a nő egymásra voltak utalva, felosztották egymás között a munkát: a férfi dolga volt a nehéz fizikai feladatok elvégzése, a kert rendben tartása, a szántás. A nőknek pedig a könnyebb munkák jutottak, a házban vagy a ház körül. De nem voltak meg egymás nélkül. Ha a férfi nem vágott fát, akkor megfagytak volna, ha a nő nem főz, a férfi nem tud másnap kimenni dolgozni, mert nincs ereje…

Az is lényeges, hogy a társadalom hogyan ítéli meg az apákat:

Az a helyzet, hogy ez már javulni látszik – mondja Bedő Imre. Általában aki még nem apa, az úgy érzékeli, hogy az apák úgy vannak beállítva, mint akiknek már a tönkrement az életük, már nem szabadok, rengeteg korlát között kell élniük… Közben meg apának lenni valami egészen fantasztikus dolog. Az, hogy valakinek születik egy gyereke, az egy olyan csoda, ami miatt mi, apák elkezdünk felelősségteljesek lenni, elkezdünk megváltozni.

Ilyenkor valóban sokan elkezdenek jó példát mutatni, egészségesebben élni. Apukám például akkor szokott le a dohányzásról, amikor megszülettem.

A legjobban a közös élmények segítenek összekovácsolni egy családot. Az is fontos, hogy a gyerekeim lássák, hogyan viselkedem az idősekkel, vagy akár egy koldussal. Az kevés, és személytelen, hogyha csak elmondom nekik.

 Ezenkívül a személyiségünk rejtett mélységeit is a családunknak tudjuk igazán feltárni, hiszen velük töltjük a legtöbb időt. Ők azok, akik minden élethelyzetben látnak, és akikért érdemes fejleszteni a személyiségünket. Ez elég nehéz feladatnak tűnik, nem igaz? De szerencsére van egy mozgalom, a Férfiak Klubja, ahol egy szebb jövőért folyik a munkálkodás:

-Mi a férfi értékeket helyezzük a középpontba. Én közgazdász vagyok. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mi az a közgazdász, mert azt senki sem tudja, aztán rájöttem, hogy a nevében nagyon szépen benne van, hogy a közös dolgainkkal kell gazdálkodni. És azt látom, hogy rengeteg boldogtalanság van a világban, és rengeteg kiábrándultság. És leginkább azért, mert az emberek magánélete hiányzik, vagy tönkremegy. Tehát, vagy csak a munkájába temetkezik valaki, vagy elválnak. És mindez a férfi és a nő kapcsolódására vezethető vissza, hogy tudnak-e együtt működni a világban. És arra gondoltam, hogy a férfiakat szólítanám meg, hogy próbáljunk meg férfiként rájönni, hogy miért vagyunk a világon, és megpróbáljuk megerősíteni a férfi-nő szövetséget.

Tehát elmondhatjuk, hogy van mit javítani modern társadalmunkon, de minél többen ébrednek rá a valódi értékekre, és minél többen próbálják meg továbbadni ezeket, annál szebb és élhetőbb lesz a világunk. Soraimat Bedő Imre szavaival zárnám:

Férfinak csak azért érdemes lenni, hogy a nőkkel együtt tudjunk működni, hogy velük együtt tudjunk valamit csinálni. Ez leginkább akkor fontos, amikor egy férfi és egy nő együtt akar családot alapítani, hogy képesek-e rá, hogy együtt hogyan tudnak létezni. Úgy segíteni egymást, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében, a férfi férfiként, a nő nőként.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved