Család


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Ahhoz hogy a családról beszéljünk meg kell fogalmaznunk mi az. A Wikipédia szerint a család „a társadalom alapvető egysége, egymással közeli rokonságban álló emberek csoportja”. Ez bizonyos megközelítésből helyes definíció, de szerintem azért nem pontos. Én ennél azét liberálisabban értelmezem.

A rokonság egy részét nem te választod meg, a többit viszont igen. Attól hogy a testvéredet utálod, még a testvéred marad, ellenben ha egy barátodat családtagként szeretsz az is lesz. Ha valakivel még nem élsz házasságban, de szeretitek egymást és jó ideje együtt vagytok, nem számítotok családnak? Ha már vannak gyerekeitek, de valahogy az esküvő elmaradt? Ha azonos neműek vagytok és szeretitek egymást? Ha legjobb barátok vagytok, és mindig számíthatsz rá? Hát, hogy ne lennétek már család?

Ezek alapján tehát a barátság és a család nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, sőt egymáson belül vannak. Hiszen az előbbiek alapján a barátaid családtagnak számítanak, míg jó pár rokonoddal nem vagy baráti viszonyban.

A Matuz féle meghatározás tehát így szól: minden egység, ami között szoros érzelmi kötelék vagy vérszerinti rokonság van, családnak számít, függetlenül attól, hogy a tudomány a politika vagy a környezet elfogadja-e ezt.

 

 

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved