Csonka János, aki nélkül sehol sem tartana az autóipar


kidsnews (127éves) - 4 éve

A legenda szerint az 1800-as évek végén, Csonka János és Bánki Donát, egyszer az utcán sétálva, valahol a Nemzeti Múzeum sarkán egy virágáruslányt vettek észre. A hölgy, aki a szájában tartott vékony csőbe levegőt fújva oldotta permetté a portékainak szánt vizet, adta az ötletet, hogy milyen működési mechanizmussal alkossák meg a porlasztót, amely az injektor megjelenése előtt a benzinmotorokban az üzemanyag-levegő keveréket állította elő.

Újításukat megelőzően a járműgyártás hajnalán, nagy nehézséget jelentett ugyanis a megfelelő üzemanyagkeverék előállítása és a hengerekhez juttatása. A kezdetben alkalmazott felületi gázosítók után akkortájt jelent meg a nyílt lánggal működő karburátor, amely sokszorosára növelte a kezdetleges gépjárműveknél amúgy is fennálló tűz és robbanásveszélyt.

 

A felismerést követően általuk kidolgozott szerkezet, a hengerek változó sebességéhez alkalmazkodva, külső energiaforrás és robbanásveszély nélkül, a motor szívóhatását kihasználva adagolta az apró folyadékszemcsékből és levegőből álló felhőt, a működés fenntartásához szükséges robbanó keveréket.

 

 

Csonka János 1852. január 22-én született Szegeden. Karrierje kezdetén apja modern kovács és gépépítő műhelyében dolgozott, itt ismerkedett meg a gépészettel és a mérnöki munka alapjaival. Állandóan képezte magát, több nyelven beszélt és Bécsben, Zürichben, Párizsban és Londonban is megfordult.

Számos nemzetközi sikerű gépet, műszert és mérőberendezést tervezett és állított elő. Kedvelt foglalatossága volt a motor és gépjárműtervezés, építés, amely során ő alkalmazta először az alumíniumot. Nevéhez fűződik az első magyar autó, autóbusz, motorkerékpár és motorcsónak megjelenése és a Magyar Postánál használt járműpark megalkotása is.  1939. október 27-én hunyt el Budapesten. Postaautója, teljesen restaurálva, a Csonka János Emlékmúzeumban van kiállítva a fővárosban.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

csonkamuzeum.hu wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved