Ég Veled- Iskolák versenye.


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

Leiner Laura újabb remekműve ezúttal jócskán eltér az eddigiektől. Az eddigi könyvei mind valami mindennapi környezetben játszódtak, gimnázium, fesztivál, szilveszteri buli vagy éppen a popsztár-élet kulisszái mögött, itt viszont főhőseink a Bükkben kalandoznak. A helyszíneken kívül egy meglepő módon normális fiút sikerült beleálmodnia Laurának a történetbe. Az eddigi srácok mind extravagánsak voltak; egy szuperflegma és egyben elérhetetlen, egy minden szempontból exhibicionista, és kettő, akikről alig tudunk valamit. Az Ég Veledben főszerepet kapó srác viszont egyszerűen normális. Erre nincs jobb kifejezés. Olyan kellemesen normális. Aztán, már csak ha az eddigi nőnemű főhőseit nézzük, az egyik félénk és elvarázsolt, legnagyobb problémáját egy fiú képezi, van egy fesztiválozós buli girl aki sztárok után szaladgál, a harmadik pedig a zenei élet hátrányaival küszködik.

Újvári Hanna viszont, az Ég Veled főhősnője, valódi nehézségekkel küzd, valódi és súlyos problémái vannak, amikkel valóban nehéz szembenézni. Nem szerelmi csalódás, nem valami elhalasztott buli; egy elvesztett édesanya forog szóban. Hanna hiába 17 éves, ez az esemény örökre megpecsételte életét. Laura nagyon jól leírja a különbséget Hanna halál előtti és utáni időszaka között, hogy amíg édesanyja élt, Hanna világa is mindennapi volt. A legnagyobb problémái közé tartozott, hogy elfelejtett posztolni Instagramon, vagy épp nem taggelt be egy képén valakit, szabadidejében chatelt, posztolt, szelfizett, kiskutyás filtert rakva a képre. Aztán, ahogy látta anyukáját szinte elfogyni a kórházi ágyban, maró lelkiismeret-furdalás tört fel benne, mint valami irdatlan szökőkút, hogy amíg édesanyja élt, nem vele foglalkozott, nem ült bent mellette minden nap a kórházban, nem fogta a kezét, nem beszélgetett vele addig, amíg lehetett, hanem az interneten lógott nap mint nap. És most itt áll anyuka nélkül, internet-hozzáféréssel. Ekkor döbbent rá, hogy ez már mit sem ér. Az igazi kincsét már elvesztette, hiába tud ránézni YouTubeon a legújabb videókra, hiába frissül másodpercenként a Facebook…

Magába zuhanva, a külvilágtól teljesen elzárkózva él Hanna az apukájával, egészen tizenegyedik osztály utolsó napjáig. Egy lehetőséget kap; három társával együtt részt vehet az Iskolák Országos Versenyén, képviselheti iskoláját a megmérettetések során. Ezzel kizökkenti magát a szorongásból, és nagy levegőt véve elindul az ismeretlenbe társaival.

A verseny a Bükkben játszódik, csupa ismeretlen korukbeli csapattal együtt kell pályára lépniük. Barátságok szövődnek körülötte, csapattársai haverkodnak, megosztják a többi csapattal a feltételezéseiket, segítenek egymásnak, miközben mindenki tudja, hogy ez verseny. Mindenkit azért küldött oda az iskolája, hogy megnyerjék a serleget. A verseny során nagyon jól kimutatható, hogy az emberi lénynek a társaság, a szociális közeg még egy versenynél is fontosabb tud lenni, ami pedig azt illeti, az Iskolák Országos Versenyének ez lehet első sorban a célja; elgondolkodtatni a diákokat, megdolgoztatni őket, hogy eldöntsék, nekik a győzelem a fontosabb, vagy az új ismerettségek, az új barátok, az új szerelmek. Mert a kettő együtt egy darabig hiába működik, ahogy esnek ki, ahogy csökken a versenyben maradottak száma, egyre közelebb kerül a kérdés: vajon képes leszek e kiejteni egy barátomat? Képes leszek e úgy versenyben maradni, és küzdeni a győzelemért, hogy ott furkál a tudat; miattam távozott a versenyből egy barátom?

És ha már az “egy barát” fogalomnál tartunk. Mi van, ha az az “egy barát” szépen lassan “a baráttá” válik? Hanna esetével pontosan helyben vagyunk. Az egyik ellenséges csapat fiú tagja tenyerén hordozza Hanna sorsát, minden esetben, kivétel nélkül támogatja Hannát, nem csak a versenyfeladatok során…pedig mindketten tudják, hogy el fog jönni a  pillanat, amikor egymás ellen kell játszaniuk. Ahol már nem lesz ott a másik, hogy segítsen, mert épp valahol előtte vagy mögötte fog tűzön-vízen át ugyanazért a célért küzdeni. De vajon képesek lesznek-e erre? Vajon Kornél sikeresen megmagyarázza Hannának azt a zuhogó esős pillanatot?

“ – Majd kiderül, Újvári Hanna. Majd kiderül.”

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.Forrás:

Kép: leinerlaura.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved