Néhány étel, amit ha nem eszünk helyesen gyilkolhat


kidsnews (127éves) - 4 éve

Hogyan lehet egy olyan étel elfogyasztásához ragaszkodni, ami évről évre újabb és újabb áldozatokat szed? Érthetetlen! Mindenesetre tény, hogy minden év szilveszterkor a mochi, hagyományos japán rizsből készült desszert szed néhány áldozatot a szigetország lakói közül. Az ember száját teljes egészében betöltő massza fel tud ragadni az ember torkában nyelés közben és ezzel fulladást okozhat.

De nem ez a világ és Japán egyetlen veszélyes étele, az egyik legismertebb talán a Fugu, közismertebb nevén a gömbhal, ami pont a veszélyessége miatt az egyik legismertebb japán fogás. Sokuk inkább rajzfilmekből ismeri ezt a halfajt, ami könnyen megismerhető a jellegzetes gömb alakúra való felfúvódásáról. A világ legmérgezőbb halfajának elkészítése fokozott figyelmet kíván a szakácsok részéről, de lelkes fogyasztói pont a kockázat miatt esküsznek rá.

Az elkészítés szempontjából lényeges, hogy a sziget mellett halászott példányok szemében, bőrében, veséjében, petezsákjában és ikrájában valamint bélrendszerében található méreganyag semmiképpen ne kerüljön az elfogyasztott halhúsra.

Mielőtt eldöntjük, hogy a japán étkezési kultúrával valami komoly probléma van, fontos hogy tudjuk, a világban számtalan helyen fogyasztanak még érdekes dolgokat.

Ha például Namíbiába vetődnénk, mindenképpen érdemes magunkat távoltartani az afrikai ökörbékától. A helyiek előszeretettel kínálgatják a körükben népszerű csemegét. Az itthon terráriumban is tartható béka a világ egyik legnagyobb békafaja, amely 24 cm nagyságúra is megnőhet, és súlya elérheti a 2 kg körüli értéket is. Ha nagysága nem lenne elég, jól látható mirigyes bőre van és hátsó lábujjai között úszóhártya feszül.

A mérget is tartalmazó béka az afrikai konyhában elfogadott fogás és nem csak a béka combját, hanem egészét fogyasztják, azonban azt fontos megjegyezni, hogy az afrikai béka méreganyag mennyisége nem halálos, viszont helytelen elkészítés estében megtámadja veserendszerünket, kínzó fájdalmat okozva ezzel vizeléskor. A helyiek szerint több helyes elkészítési mód is lehetséges, hogy mindezt elkerüljük. Van, aki a lábfejek levágására esküszik és van aki spéci fadarabot rak a főzés közben az ételbe és ezzel „semlegesíti” az állat mérgét.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

érdekesvilag.hu, wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved