FÖLDRENGÉS LONDONBAN- A hit biztonság, az igazság pedig maga a félelem.


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

Hit vagy igazság? Melyik az erősebb? Melyiktől függ a világ? Melyik viszi előrébb az emberiséget? Melyik menti meg Földünket a pusztulástól? Ha elhisszük, hogy mindnyájan életben maradhatunk, vagy ha szembenézünk azzal, hogy a Föld nem bír el ennyi embert? Az előadás szórólapja alapján egy ártatlan környezetszennyezéssel foglalkozó darabnak tűnik, de már az első percben, amikor két ‘70-es férfi gitárja arról énekel, hogy 4 ezer év múlva a Földön az ember olyan lesz, amilyen tablettát bevesz… már akkor érezni lehet, hogy nem csupán környezetvédelmi tippekkel látja el a nézőt a darab.

Három nővér, Freya – a terhes tanárnő – Sarah – a híres politikus – és Jasmine – az elfajult egyetemista – keresik a színpadon az élet értelmét, a saját boldogságukat. Apjukat csak a legidősebb és a középső lány ismeri, anyjuk már nem él, így magukra vannak hagyva a pusztulófélben lévő Földön.

Sarah (Járó Zsuzsa) környezetvédő miniszterelnök, minden energiájával el akarja magával hitetni, hogy amire azt mondja; a Föld érdekében teszi, tényleg azért tegye. Mert az ő világában sokkal több dolog szól a pénzről és a hatalomról, mint az igazságról és a Földről. A munkája minden idejét feleslegesen elveszi, a férje csak egy hétköznapi ember számára, addig a pontig, amíg húga ráébreszti a férfit, hogy amit ő él, az nem élet…

Freya (Bata Éva) egy kislánnyal terhesen ül otthon piával és cigarettával, egész nap egy fejhallgatóval a fején várja, hogy jobb legyen az élete. Ő, és egy semmiből előkerült tanítványa hiszik el egyedül, hogy hamarosan földrengés lesz Londonban, így elindulnak, hogy felfedezzék a világot, amíg nem késő. Freya férje ezalatt a nővérek apjához utazik Skóciába, hogy kiderítse, mivel ijesztette meg terhes feleségét a szívtelen apa…

 

Jasmine (Szilágyi Csenge) Mona Lisás szoknyában éli elvadult korszakát, minden éjszaka máshol köt ki, drogozik, iszik, nem érdekli őt semmi, az ég egy adta világon semmi. Se család, merthogy nincs neki rendes, sem egészség, mert olyanja sincs már, sem tanulás, sem jövő, mert minden egyetemről kirúgták őt, egyetlen elve van, ahhoz viszont szituációtól függetlenül mindig ragaszkodik: “Élj úgy, ahogy jól esik, mert egy életed van!”

Az apuka (Lukács Sándor) és Freya férje, Steve (Wunderlich József) mindeközben Skóciában azon vitáznak, hogy van-e értelme élni ezen a Földön, ami egy idő után a túlnépesedés miatt le fogja magáról dobni az emberiség kétharmadát.

Aztán amikor egyikük élete a végéhez közeledik, mindenki együtt próbálja elhitetni magával, hogy ez csupán a véletlen rossz játéka. Pedig mindenki nagyon jól tudja, hogy csakis ők tehetnek róla. Csakis azért állt elő ez a helyzet, mert az élet körülményei nem engedték, hogy egy családként éljenek.

“Szégyenlős az igazság, paplan alá bújik…”

Ez a színdarab tényleg olyanra sikerült, amilyenre az összeset tervezték: az ember új gondolatokkal telve távozik utána. Végiggondolja magában újra és újra, hogy tulajdonképpen az-e a kérdés, hogy hit vagy igazság? Mert idő közben emberi nyelvre fordítja a darab ezt a kérdést: biztonság, vagy félelem? Mert hinni valamiben nem feltétlenül igaz. Az ember azért hisz, hogy maga is elhiggye saját hibáinak ellentétét, ez jelent neki biztonságot. Mert ha elhiszi magának, hogy biztonságban van, már foglalkozhat azzal, hogy elhitesse magával azt, hogy az az igazság, amit egyszer már elhitt. Ennek az ördögi körnek az előszele pedig a félelem és az igazság. Pontosabban a félelem az igazságtól. Mert a hit biztonság, az igazság pedig maga a félelem.

“Ha reng a föld vagy zeng az ég… csak álmodj, csak álmodj

Süt a nap, élni jó… csak álmodj, csak álmodj”

 

Az előadást 14 éves kortól az erősebb idegzetűeknek, egyébként pedig 16-tól ajánlom, mert aztán garantáltan máshogy látod az életet!

 

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait



Forrás:

vigszinhaz.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved