Interjú Kiss Zsolt, curling világbajnokkal


Brúnó (18éves) - 4 éve

A 28 éves Kiss Zsolt és csapattársa Palancsa Dorottya vegyespárosban kétszeres világbajnokok, valamint zsinórban ötször nyertek OB-t (országos bajnokság). Idén azonban nem sikerült a címvédés, ezért a következő vb-n sem indulhatnak. Talán azonban ez egy jókor jött pofon volt, mert időben, még az olimpiai kvalifikáció előtt sikerülhet kijavítani a hibákat. Kiss Zsolttal a curling világáról beszélgettünk.

Mikor döntöttél úgy, hogy komolyabban akarsz curlingezni?

2004-ben kezdtem, előtte elég sok sportot kipróbáltam, akár úgy is, hogy hosszabb ideig csináltam, meg úgy is, hogy csak kipróbáltam; fociztam, kosaraztam, pingpongoztam, bowlingoztam. Aztán volt egy térd nyavalyám, amikor megnőttem és emiatt abba kellett hagynom a kosárlabdát, akkor nagyjából egyidőben elkezdtem kicsit komolyabban bowlingozni és curlingezni is. Az elején a bowling volt az, ami sikeresebb volt, aztán 2009 körül ez megfordult.

Van olyan sport, amit szívesen kipróbálnál?

Biztos van, amit szívesen csinálnék, ha lenne időm, hiszen nagyon szeretek minden sportot, nézni is, csinálni is. Talán hogyha lehetne választani és újrakezdhetném, akkor szívesen jégkorongoznék, meg a síelést vagy snowboardozást is például nagyon szeretném hobbi szinten végezni, de az is kimaradt az életemből. Úgyhogy én igazából minden sportot szívesen kipróbálok.

Mennyi időd jut a curling mellett az egyéb dolgokra?

Viszonylag sok időt elvesz, nem is az edzés, hanem mire én eljutok a pályára, mert gyakorlatilag a város két másik felén van a lakóhelyem, meg a pálya. Mellette még edzősködöm is, foglalkozom ifikkel, egy-két felnőtt csapattal is, szóval igazából majdnem minden nap a pályán vagyok.

Csalódás volt az idei OB?

Természetesen meg akartuk nyerni, mert szerettük volna minél tovább húzni ezt a győzelmi sorozatot, nem is játszottunk rosszul, viszont a playoffban volt két olyan meccsünk, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Persze csalódás, mert így elestünk a vb indulástól, de azt gondolom, hogy talán ez lesz az, ami picit tudatosabb edzésmunkára is sarkallhat minket. Mindazonáltal ez egy jókor jött pofon volt, mert most kezdődik az új olimpiai ciklus. Látjuk, hogy min kell fejleszteni ahhoz, hogy kijussunk az ötkarikás játékokra.

World Mixed Doubles Curling Championship 2015

Mit csinálsz közvetlenül egy verseny előtt?

Miközben megyek ki a pályára szeretek zenét hallgatni (alapvetően mindig szeretek zenét hallgatni), viszont közvetlenül meccs előtt próbálok a saját gondolataimba merülni, próbálom elérni az optimális mentális állapotot. Igazából változó; van, hogy az a jobb, ha kicsit magamba szállok és előfordul, hogy az a jó, ha kicsit felszabadultabb vagyok.

Stresszelsz mielőtt kimész a pályára egy verseny előtt, vagy úgy gondolsz rá, mintha egy edzés előtt állnál?

Itthon általában nem nagyon szoktam izgulni mégis megesik, hogy rosszul alszom, ilyenkor inkább a késéstől való félelem dolgozik bennem. Egy EB, VB előtti utazásnál is rosszul alszom főleg, ha reggel indulunk a korábban említettek miatt. Többnyire egy VB-n dolgozik bennem a kellő izgalom, de azt gondolom, hogy ennyi kell és ezek általában az első meccs közben el is múlnak.

Mennyire látja meg egy szponzor a curlingben azt a lehetőséget, hogy befektessen?

Inkább a baráti alapon való szponzoráció megy Magyarországon. Talán a mi két VB aranyérmünk volt az, ami egy lépcsőfokkal feljebb segítette a curlinget, de még mindig nem tartunk sehol.

Van példaképed, akár curlingben, akár életben, aki szimpatikus, vagy akivel szívesen játszanál?

Igazából olyanok vannak, akinek tetszik a játékstílusa. Kimondott példaképem nincsen, de van akinek a gondolkodása, az életpályája szimpatikus. Vannak kedvenc játékosaim, akiknek bizonyos technikai elemeit szeretem, de ettől függetlenül mind curlingben, mind azon kívül vannak olyan emberek, akikkel szívesen találkoznék csak úgy leülni, beszélgetni.

Vannak sportágon belüli barátságok?

Abszolút. Ismerünk mindenkit, a pályán, edzések között találkozunk, itthon mindenkiről tudjuk, hogy kicsoda, úgyhogy meglepetés ritkán érhet. Talán az egyik legnagyobb öröm számomra az, hogy nagyon sok olyan külföldi embert ismertem meg, akit a barátomnak mondhatok és ennek nagyon örülök.

Mik a további célok? Most a következő az olimpia?

Most a 2018-as téli olimpiára nem tudtunk kijutni, volt kvalifikációs rendszer, ami az volt, hogy a 2016-os és 2017-es VB-n kellett volna egy pontrendszerben bizonyos mennyiségű pontot szerezni, ez sajnos nem jött össze, úgyhogy a következő játékokon nem veszünk részt, de nagyon remélem, hogy 2022-ben Pekingben már ott leszünk. Ehhez az kell, hogy a világbajnokságokon is részt vegyünk.

Meddig tervezel aktívan játszani?

Sokszor megfordul az az ember fejében, hogy meddig akarja csinálni, még nem mondom azt, hogy nagyon veterán lennék, de azért vannak olyan sérüléseim, fizikai fájdalmaim, amiket nem szívesen húznék sokáig. Őszintén szólva nem tudom, én a 2022-es olimpiára szeretnék kijutni, ha az nem sikerül, akkor minden bizonnyal ott azt abba is hagyom, de szeretnék azért még curlingezgetni, de nem valószínű, hogy aktívan.

Gyakran lép fel sérülés?

Nem is egy adott meccsen, vagy edzésen való sérülés az, ami jelenség, hanem inkább mondjuk a térdfájdalmak. Nagyon sok játékosnak vannak térd problémái. Egyébként nem jellemző annyira a sérülés, előfordul, de nagyon ritka.

Gold Medal

A játékos karriered után szeretnél a curling világában maradni?

Igen, szeretnék fiatalokkal foglalkozni. Most épül újpesten egy pálya, szándékomban áll majd ott aktívan közreműködni, akár, mint a pályának a menedzsere. A jövőben az egyik célom, hogy a magyarokat kicsit jobban érvényesíteni tudjam nemzetközi szinten is.

Meg lehet élni ebből a sportból?

Nem, nálunk nem. Kanadában is az van, hogy minden játékosnak van civil állása is nagyrészt, de valójában a legtöbben közülük csak curlingeznek. Például a svédek, kínaiak, oroszok fizetett sportolók, ők ebből élnek, méghozzá  elég jól.Forrás:

Kép: curling.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved