Internet a világűrből


kidsnews (127éves) - 4 éve

Szakértők várakozása szerint 2018 az áttörés éve lehet mindazon cégek számára, amelyek a globális, űralapú internetszolgáltatás létrehozásáért versengnek.

Várakozások szerint a műholdas gyors internetszolgáltatás alapvetően változtathatja meg a világhálóhoz való hozzáférést és az internetezési szokásokat, lehetőségeket. A legfontosabb, hogy az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán (LEO, MEO) keringő műholdakról biztosított szolgáltatás hozzáférést biztosít az internethez azon mintegy 4 milliárd embertársunk számára, akiknek jelenleg erre még nincs technikai lehetőségük. Ha elég nagy sávszélességet sikerül biztosítani, akkor a szolgáltatás versenyképes lehet a földi szolgáltatásokkal, ahol az optikai szálas hálózat kiépítése horribilis költségekkel jár. A Popular Mechanics cikke (és az abban hivatkozott Aviation Week cikk) nyolc céget vesz számításba, amelyek számára 2018 a fordulat éve lehet. A cégek közül hármat (SpaceX, Samsung és Boeing) a nagy és ismert vállalatok közé sorolnak, a többit (OneWeb, Telesat LEO, SES O3B, Iridium Next és LeoSat) az (egyelőre) kevésbé ismerteknek nevezik, amelyek azonban jelentős szerepet játszhatnak a verseny felgyorsításában.

Farooq Khan, a dallasi székhelyű Samsung Research America elnöke 2015-ben „Mobilinternet az égből” (Mobile Internet from the Heavens) című cikkében vázolta fel a műholdas konstellációval létrehozandó szolgáltatást. Khan szerint 4600 olcsón gyártható, alacsony Föld körüli pályára állított műholddal terabájt/sec adatátviteli sebesség érhető el. Ez 5 milliárd felhasználóval és felhasználónként havonta 200 gigbájt adatforgalommal számolva havonta világviszonylatban 1 zettabájt, azaz 1 milliárd terabájt adatforgalmat jelent. Khan előrejelzése szerint 2028-ra általánossá válik a havi 200 GB adatfelhasználás, így a cégnek egy évtized áll rendelkezésére a mikroműholdas hálózat kiépítéséhez.

A SpaceX már tavaly augusztusban regisztráltatta saját maga számára a Starlink márkanevet „vezeték nélküli, szélessávú kommunikációs szolgáltatásra”. A tervük az, hogy 2019-től kezdődően 4425 műholdat állítanak Falcon–9 rakétáikkal alacsony Föld körüli pályára, a rendszer teljes kiépítését 2024-re tervezik. A későbbiekben a rendszert további 7500 műholddal egészítenék ki, amelyek a szolgáltatás sebességének gyorsítása érdekében még alacsonyabb pályákon keringenének. (A cikk a probléma nagyságának érzékeltetésére megemlíti, hogy a GPS rendszer mindössze 31, MEO pályán keringő műholddal biztosítja a szolgáltatást, illetve jelenleg összesen mintegy 1700 műhold kering a Föld körül.) A cég hatalmas előnye versenytársaival szemben, hogy saját hordozórakétával rendelkezik, a pályára állításokat tehát „önerőből” megoldhatják.

Bizonyos Föld körüli pályákon már így is nagy a zsúfoltság, amit jelentősen fokoznának a tervezett mega-konstellációk. (Kép: NASA)

A OneWeb az első tíz kísérleti műholdját már 2018 elején pályára szeretné állítani, majd fél évvel később megkezdenék a 720 darab LEO műholdból álló rendszer teljes kiépítését. Terveik szerint 2019-ben Alaszkában már megkezdenék üzleti alapon a szolgáltatást. Második lépésben, a 2020-as évek közepéig további 900 műholdat állítanának az előzőeknél valamivel magasabb pályára.

A Boeing a hírek szerint az Apple-lel szándékozik együttműködni: olyan műholdas hálózatot hoznának létre, amelyik jelentős előretörést jelentene az iPhone-ok számára. A tengeri navigációra és a repülésbiztonságra fókuszáló Iridium Next nagyjából félúton jár rendszere kiépítésében. Tavaly karácsony előtt állították pályára legújabb tíz műholdjukat, terveik szerint idén befejezik a rendszer kiépítését.

Both ElődForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved