Január 10. – Üzemkezdés a londoni földalattin


kidsnews (127éves) - 4 éve

1863. január 10-én nyitotta meg kapuit a világ legidősebb metrója a londoni földalatti vasút, akkor még Metropolitan Railway néven. Az első szerelvények a Bishops’s road és a Farringdon Street között közlekedtek. A metrót a szükség hívta életre, mivel az 1850-es évek végére a fővárost elérő vasúti hálózaton lévő nagy pályaudvarok mind a város szélén helyezkedtek el, és a városatyák nem engedték be azokat a szűken vett London területére. A városban munkát vállaló tömegek így nap mint nap gyalogosan, vagy szekérrel tették meg a vasútállomásoktól a városközpontig vezető utat, amely nem kis dugókat okozott akkoriban. A helyzetet megelégelve aztán a parlament 1854-ben elfogadta azt a törvényt amely a földalatti vasút megépítését kezdeményezte.

A funkcionális okok miatt kicsit elhúzódó kivitelezést követően, 1863. január 10-én a hálózat megnyílhatott az utazóközönség előtt, és néhány hónap leforgása alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Az első szerelvények a villamostechnológia hiányában közel fél évszázadig gőzzel hajtva, gázvilágításos kocsikkal közlekedtek a szellőzés miatt sok helyen felülről nyitott pályán.

A modernizáció ellenére a hálózat 55 százaléka ma is a földfelszín felett halad. A londoni metró jelenleg 268 állomást szolgál ki, és több mint 400 kilométeres pályán futnak a metrószerelvények.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 Forrás:

hovamegyavonat.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved