Január 12. –  A XX. század legrombolóbb hazai földrengése


kidsnews (127éves) - 4 éve

1956. január 12-én reggel 6 óra 46 perckor 5,6 erősségű földrengés rázta meg Dunaharaszti térségét, amely a mai értéken számolva körülbelül 100 milliárd forintnyi kárt okozott. A helyiek a rengés előtt mélyről jövő morajlást hallottak, majd kis csend után megmozdult a föld. A még a fákat is lobogtató földmozgás olyan erejű volt, hogy következményeivel a XX. század legpusztítóbb magyarországi földrengéseként vonult be a történelembe. A környéken lévő 3500 épületből 3144 sérült meg, ráadásul több haláleset és sebesülés is történt. A környéken pedig spontán iszapvulkánok és kráterek alakultak ki. Bár a terület aktivitása azóta csökkent, de még 1966-ban, 1974-ben, majd 1983-ban is voltak jelentősebb földmozgások.

Itt találod a korabeli filmfelvételeket és híradó anyagokat a Duna televízió összeállításában a magyarországi földrengésekről:

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

youtube wikipedia.org

Kép: harsztimuzeum.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved