Január 14. – Amikor kihalt az Árpád-ház


kidsnews (127éves) - 4 éve

1301. január 14-én III. András elhunytával kihalt az első nemzeti dinasztiánk, az Árpád-ház. A honfoglaló Árpád leszármazottjai négy évszázadig adták a fejedelmeket és a királyokat hazánknak. A dinasztia utolsó uralkodójának életét, a trónra kerülését követően mindvégig belviszályok töltötték ki, és ezeket csak 1299-re sikerült rendeznie. Miután azonban III. András nem sokkal később elhunyt, az ország valóságos anarchiába süllyedt.

Ákos-nembéli István, III. András bizalmasa eképpen búcsúztatta az utolsó Árpád-házi uralkodót  “Meghalt András, Magyarország jeles királya, az utolsó aranyágacska, amely atyai ágon Szent István királynak, a magyarok első királyának a nemzetségéből, törzséből és véréből sarjadt”

III. András váratlan halála mögött merényletet sejtettek, amely hátterében a nápolyi Anjoukat gyanították. Állítólag az ebédre felszolgált halat egy olyan késsel vágta fel neki az asztalnokmester, amely csak az egyik oldalán volt csak bekenve méreggel, így az egyébként gyanakvó uralkodó önfeláldozásra kész kóstolója sem jelezhette a halálos veszélyt.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved