Január 16. – Az alkotmány kiegészítése után szesztilalom az USA-ban.


kidsnews (127éves) - 4 éve

1919-ben az Amerikai Egyesült Államokban elfogadják a tizennyolcadik alkotmánykiegészítést, amely a szeszes italok forgalmazásának korlátozását tette lehetővé. A kiegészítő rendelkezés, és a rá épülő, közel egy év múlva életbe lépő Volstead-törvény összefoglalva szesztilalmi törvényként vonult be a történelembe. A jogszabály értelmében 1920. január 16-án az Egyesült Államokban tilossá vált a „részegítő italok” előállítása, forgalmazása, vásárlása és még a fogyasztása is. Az erkölcsjavításra irányuló intézkedések minden addigi elképzelést felülmúlóan fellendítették az amerikai gengszterek által uralt alkohol feketepiacot. A nagyobb városokban néhány héttel az életbe lépése után már ezrével nyíltak meg az illegális szórakozóhelyek és a munkásosztályt kiszolgáló kocsmák, amelyeket kivétel nélkül a helyi maffia irányított.

Mivel az alkohol ára heteken belül az egekbe szökött, a bűnözői körök hihetetlen mennyiségű tőkét voltak képesek a szeszcsempészetből és az illegális értékesítésbél felhalmozni. A durva és véres bandaháborúkkal tűzdelt időszakban, a piacért harcba szálló maffiózók fojtó szorításában vergődő amerikai városokban, a mai felfogással elképzelhetetlen méreteket öltött a korrupció, és gyakorlatilag néhány hónap alatt megszűnt a közbiztonság. Chicago rettegett bandavezérének, Al Caponénak is a szesztilalom teremtette meg a felemelkedés lehetőségét.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 Forrás:

http://www.rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved