Január 2. – Megegyezés született a Niagara-vízesés megőrzésére


kidsnews (127éves) - 4 éve

A Niagara-vízesés a világ talán legismertebb vízesésegyüttese, amely átlagos vízállásnál percenként 110 ezer köbméternyi vizet enged át. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán fekvő zuhatag az amerikai New York államot és másik oldalon lévő Ontario tartományt választja el egymástól. Megőrzésére 1929-ben ezen a napon született megállapodás a két ország között.

A vízesésegyüttes körülbelül 10 ezer éve a gleccserek visszahúzódásakor jött létre, amikor a víz a Nagy-tavakból vájt utat magának a Niagara-lejtőn át az Atlanti-óceán irányába.

A fülsiketítő hangú vízesés környezetében olyan mennyiségű a vízpára, hogy szinte lehetetlen ellene védekezni. A nyári csodánál pedig csak egy lélegzetelállítóbb látvány létezik; és ez a megfagyott Niagara, vagyis amikor a zuhatag tetején a dermed meg a víz.

 

Néhány érdekesség a Niagara kapcsán:

1969-ben öt hónapra a vízét elterelték és a kiálló sziklákat stabilizálták, valamint a medrét átvizsgálták.

A patkó zuhatag 50 méter magas, míg az amerikai 21 méter csak.

Eredeti neve Onguiaahra, ami az irokéz indiánoktól származik és jelentése: szoros.

Sokan megpróbáltak már leugrani a vízesésbe, túlélni ezt először Sam Patchnek sikerült.

Több tudós véleménye szerint, még körülbelül 50 000 évig látogatható, mert utána eltűnik az erózió miatt. Az Amerikai zuhatag résznek ennél sokkal rosszabbak a kilátásai, ennek a szakasznak csak 2000 évet jósolnak korunk kutatói.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

http://csodalatosfoldunk.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved