január 25. – Ezen a napon szállt le a Mars felszínére az Opportunity


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az Opportunity, az ember nélküli felszíni jármű a NASA Marskutató programjának második robotja volt. 2004. január 25-én, közép-európai idő szerint 5.05-kor érkezett meg a vörös bolygóra, ahol a Meridiani Planumnak elnevezett területen szállt le. Két nappal a landolás után már érkeztek is a saját antennával leadott első felvételek az irányítóközpontba, amelyeken a Mars eddig ismeretlen arcát lehetett megfigyelni. A szakemberek a kis járművet 90 napos élettartamra tervezték, mivel az előzetes számítások szerint az energiaellátásért felelős napelem-táblákra ülepedő por, ennyi idő alatt a nullára kellett volna redukálja azok hatásfokát.

Számítások ide vagy oda, mindenki meglepetésére a Marson fújdogáló szél folyamatosan tisztította meg a napelemtáblákat, így a technika még tíz évvel később is működőképes volt. A soha nem fáradó Opportunity a küldetés során összesen 38,73 kilométert tett meg a Mars felszínén, miközben gyűjtötte a bizonyítékokat a víz valamikori jelenlétére a bolygón.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

mars.jpl.nasa.gov

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved