Január 8. – Fidel Castro visszatért Havannába


kidsnews (127éves) - 4 éve

Fidel Alejandro Castro Ruz, azaz Fidel Castro az általa vezetett Forradalmi Hadsereg győzelme után, 1959-ben ezen napon érkezett vissza Kuba fővárosába, Havannába. Az 1926. augusztus 13-án egy cukornádültetvényen született kommunista forradalmár, és politikus 1965 és 2008 között volt az ország első számú, tejhatalmú vezetője. Neve az 1953-ban a Santiago városban lévő Moncada laktanya ellen intézett támadás után vált országosan ismerté. A kubai forradalom kezdetének tekinthető meghiúsult akcióért 15 évnyi börtönbüntetést kapott. Bár a tárgyalás a nyilvánosság kizárásával folyt le, Castro népszerűsége nagyon megugrott. Nemzeti mozgalom indult a forradalmárok amnesztiáját követelve, amelyet egyébként még az Egyesült Államok Kormánya is támogatott. A korábban államcsíny következtében az ország élére került, Fulgencio Batista y Zaldívar kénytelen volt közkegyelmet hirdetni.

Fidel Castro szabadulása után Mexikóba ment, ahol  találkozott Che Guevarával, majd kétévnyi távollét után, 1956 végén tért vissza fegyvereseivel, gerillaháborút kirobbantva az őt elítélő kormányzati erők ellen. Bár a felkelők ellen több mint 12 000 katonát küldtek a hegyekbe, Castro jól képzett és motivált forradalmárjai komoly vereséget mértek a túlerőre. A vereség hírére Batista pánikba esett és a Dominikai Köztársaságba menekült.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

wikipedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved