Január 9.- Mátyás király levele a pápának.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Hunyadi Mátyás királlyá koronázását megelőzően trónkövetelők egész sora jelentette be igényét a magyar koronára, de világi és az egyházi nemesség is a „törökverő” Hunyadi János fiát támogatta a trónra kerülésben. A fiatal király megválasztásában jelentős szerepe volt ugyanis édesapja, a Magyar Királyság és Nyugat-Európa védelmét szolgáló törökellenes harcainak, amelyek folytatását vártak el Mátyástól. Az országot fenyegető török portyázások és hadjáratok 1474 után állandósultak, és bár ezek rendszerint magyar győzelemmel végződtek, mégis egyre fokozódott az az elvárás, hogy a király erőteljesebben lépjen fel ellenük.

1475. január 9-én ezért Mátyás király levelet küldött a pápának kérve, hogy ismét támogassa anyagilag az Oszmán Birodalom elleni fellépést. A magyar király szerette hangsúlyozni, hogy Magyarország a nyugati egyház védőbástyája, így a Vatikán hajlandó volt jelentős pénzbeli támogatást nyújtani a török hadak ellen. 1459 és 1479 között, különböző részletekben, összesen 250 000 forintot kapott az ország erre a célra.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Cikk: tortenelemszoba.lapunk.hu  és wikipedia.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved