KITT az álomautó, valóra válik


kidsnews (127éves) - 4 éve

Hatalmas változások előtt áll az autóipar, hiszen a számítástechnika fejlődése és térnyerése teljesen megváltoztatja azt, amit eddig az autókról gondoltunk. Ezek a változások elkerülhetetlenül átformálják majd városainkat és döbbenetes kihatással lesznek gazdaságunkra is.

Ma már senki sem lepődik meg, ha a taxis, forgalmi adatokkal rendelkező GPS alapján közelíti meg a kért címet, vagy az autópályán a járműve radarjaira, sáv és sebességtartó automatákájára, ütközés elkerülő rendszerére bízza a vezetést, hiszen ezek már az alsó középkategóriás járművekben is gyakran felár nélkül elérhetőek.

A fejlődés azonban itt nem áll meg, hiszen hamarosan, akár már idén is a szalonokba kerülhetnek olyan intelligens gépjárművek is, ahol a sofőr dolga mindössze az marad, hogy úti célját meghatározza gépkocsija fedélzeti rendszerének. Utazás közben aztán akár pihenhet, kártyázhat, nézelődhet, vagy videotartalmakat nézhet.

Dieter Zetsche, a Mercedes-Benz elnöke, egy a gépjárműgyártás jövőjét firtató interjúban megjegyezte, hogy „2030-ra a számítógépek okosabbak lesznek, mint az emberek.”

A szakértők egybehangzó véleménye szerint egyébként az önvezető technológia térnyerésével, 2020-ra az autóipar egésze át fog alakulni, és néhány év múlva már senki sem fog saját autót vásárolni, hiszen sokkal egyszerűbb lesz telefonon hívni egyet, amely felvesz minket a megadott helyen, és elszállít a célállomásra és csak a megtett út alapján kell fizetni.

Ebben az automatizált környezetben nem kell majd garázst fenntartani, parkolóhelyeket fizetni, ami át fogja alakítani épített környezetünk megjelenését, hiszen a becslések szerint 90-95%-kal kevesebb autóra lesz majd szükség.

Az egykori parkolók helyén zöld területek jelenhetnek meg, töredékére esik vissza a környezetszennyezés és minimális lesz a közlekedési balesetek esélye. Lehetővé válik az ingázás közben történő munkavégzés, így az emberek még messzebb költözhetnek a nyüzsgő belváros zajától.

Mindezek egyenes következményeként a biztosítótársaságoknak komoly fenntarthatósági problémákkal kell majd szembenézniük, mert a balesetek megszűnésével nyilvánvalóan a szolgáltatásaikra való igény jelentős visszaesésével kell számolni. A jóslatok szerint a legtöbb általunk ismert régi autógyártó cég csődbe fog menni, hiszen amíg ők szimplán csak jobb, szebb autót szeretnének gyártani, addig az olyan high-tech vállalatok, mint a Tesla, az Apple, vagy a Google négy keréken guruló személyek szállítására alkalmas számítógépeket terveznek.

Az önvezető technológia adaptálásán dolgozik a személyszállítással foglalkozó, nemzetközi szinten jelenlévő UBER is.

Az Egyesült Államokban, egy régi acélipari telephelyen épült, bonyolult közlekedési szituációkkal telezsúfolt kamuvárosuk egyetlen célja, hogy az UBER robotjai megtanulják a biztonságos vezetést. Almono városában nemcsak épületek és tesztautók találhatóak meg, hanem minden előzmény nélkül az útfelületre ugráló tesztbábuk is.

Hazánkban az év elején jelentették be, hogy Zalai Önvezető Jármű Klaszter néven létrejött egy társaság, amely célja az intelligens közlekedési rendszerek kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitásainak összekapcsolása.

2019 végére, Zalaegerszegen, egy 250 hektáros területen kialakításra kerül egy Európában is egyedülálló, önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas tesztpálya.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 Forrás:

Cikk: 1  2   3

 

2017 Kidsnews | All rights reserved